Diabetul și depresia

Diabetul provoacă depresie?

Să te simți deprimat din când în când este normal. Dar unii oameni simt o tristețe care pur și simplu nu îi lasă să vadă în viitor. Viața lor pare fără speranță. Senzațiile de acest fel care durează cea mai mare parte a zilei și mai mult de două săptămâni semnalizează o depresie gravă.

Studiile arată că persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de depresie decât persoanele fără această afecțiune. Stresul gestionarii diabetului zaharat te poate epuiza. Se poate să te simți singur sau dat deoparte de prieteni și familie, din cauză că tu mereu trebuie să ai grija de tine.

Dacă te confrunți cu complicații ale diabetului, cum ar fi leziuni ale nervilor sau dacă ai probleme cu păstrarea nivelului glicemiei, te poți simți de parcă ai pierdut controlul asupra bolii. O reacție tensionată cu medicul care are grijă de tine te poate face să te simți frustrat și trist.

Depresia te aruncă într-un cerc vicios. Dacă ești deprimat și nu ai nici energie, sunt șanse să nu mai ai grijă de tine, să nu îți mai iei glicemia, să nu mai ai grijă de igiena picioarelor, să nu ai poftă de mâncare sau nu de ceea ce trebuie să mănânci etc.

Dacă înțelegi că e vorba de depresie, ai făcut deja primul pas spre a-ți îmbunătăți starea. Al doilea pas este să ceri ajutor. Atenție la aceste simptome de depresie:

  • Nu îți mai place nimic – nu mai ești interesat de lucruri care altădată îți făceau plăcere
  • Ai probleme cu somnul – adormi greu, te trezești de multe ori în timpul nopții, sau dacă doriți să dormiți mai mult decât de obicei, inclusiv în timpul zilei
  • Te trezești peste noapte sau prea devreme și nu mai poți adormi
  • Schimbări în pofta de mâncare – mănânci mai mult sau mai puțin decât de obicei, rezultând o creștere în greutate rapidă sau o pierdere în greutate
  • Ai probleme de concentrare – nu poți viziona un program TV sau citi un articol, pentru că îți vin alte gânduri sau ai sentimente contradictorii
  • Nu ai energie – te simți obosit tot timpul
  • Ai stări de nervozitate, vinovăție, tristețe dimineața la trezire. Ai gânduri de sinucidere (sau vrei să te rănești pe tine însuți)

Dacă ai trei sau mai multe dintre aceste simptome, sau dacă ai doar una sau două, dar timp de două săptămâni sau mai mult, e timpul să ceri ajutor. Vorbește în primul rând cu medicul de familie, s-ar putea să fie o cauză fizică, precum o lipsă de control a diabetului. Dacă nu ai grijă de tine, starea fizică poate determina simptome care seamăna cu depresia.

Alte cauze fizice ale depresiei pot fi:

  • Abuzul de alcool sau de droguri
  • Problemele cu glanda tiroidă
  • Efectele secundare de la unele medicamente

Dacă ai exclus cauzele fizice, medicul te va trimite, cel mai probabil, la un specialist. Ai putea vorbi cu un psihiatru, psiholog, asistent medical de psihiatrie, asistent social licențiat sau un consilier profesionist. Probabil că medicul tău știe deja niște profesioniști care lucrează cu persoane cu diabet zaharat.

În general, există doua tipuri de tratament:

  • Psihoterapie, consiliere. Terapia poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Alege un terapeut cu care să te simți în largul tău.
  • Medicamente antidepresive – va trebui să consulți un psihiatru (un medic cu pregătire specială în diagnosticarea și tratarea tulburărilor psihice sau emoționale). Psihiatrii sunt singurii specialiști în sănătate mintală care pot prescrie medicamente și trata cauze fizice ale depresiei. Nu uita să vorbești cu medicul psihiatru și mediul tău despre efecte secundare ale antidepresivelor, inclusiv despre modul în care aceasta ar putea afecta nivelul zaharului din sânge sau circulația sanguină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *