Una dintre importantele descoperiri neuroștiințifice ale ultimilor ani este legătura informațională dintre creier și intestin – supranumit și micul creier (sau, așa cum mai este folosit în literatura de specialitate, Sistemul Nervos Enteric – SNE).
Anul trecut însă (2018), cercetătorii au dat de urma unei autostrăzi informaționale care face legătura directă între SNC (sistemul nervos central) și SNE. Intestinul este căptușit cu peste 100 de milioane de celule nervoase/terminații nervoase care îi permit să comunice cu creierul, fapt care ne înștiințează, de obicei, când simțim foame sau când suntem sătui. Dar se conturează ipoteza conform căreia rolul său nu este numai unul digestiv: oamenii de știință devin din ce în ce mai convinși de faptul că intestinul are un rol în tulburări precum anxietatea, depresia sau ar avea chiar un rol în cogniție.
Un alt studiu a arătat că sistemul nervos enteric, intestinul, comunică direct cu sistemul de recompense al creierului prin intermediul nervului vag. Această descoperire ar putea fi revoluționară în demonstrarea ipotezei că stimularea nervului vag ar fi de ajutor persoanelor care suferă de depresie într-o formă severă.
Mai mult, SNE poate declanșa schimbări emoționale/de dispoziție în cazul persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil (SCI) sau care prezintă probleme funcționale ale sistemului digestiv, cum ar fi constipația, durerile stomacale. Timp de zeci de ani, cercetătorii și doctorii au fost convinși de faptul că anxietatea și depresia contribuie la agravarea acestor probleme. Dar noi studii arată că și situația inversă ar putea fi plauzibilă.
Aceste noi descoperiri ar putea explica de ce un procent ridicat din persoanele cu probleme digestive dezvoltă depresie și anxietate. Iar acest aspect este unul foarte important, având în vedere că 30-40% din populație va dezvolta probleme digestive la un moment dat.
Mergând mai departe cu conexiunile, acest nou mod de a vedea lucrurile, comunicarea SNC-SNE, poate explica de ce tratamentul cu antidepresive, terapiile cognitiv-comportamentale și hipnoterapia dau rezultate în cazul persoanelor cu probleme de colon și digestive.
Așadar, gastroenterologii pot prescrie anumite antidepresive nu pentru că ar aprecia că problema s-ar afla în mintea pacientului, ci pentru că o anumită medicație poate ameliora anumite simptome (ale anxietății și depresiei) prin acțiunea lor asupra celulelor nervoase (enteroendocrine) din intestin. Având în vedere toate aceste descoperiri, precum și noi posibile piste de cercetare, legătura sistem nervos enteric-sistem nervos central câștigă teren într-atât încât ar putea deveni un domeniu de cercetare de sine stătător.
Surse articol:
https://singularityhub.com/2019/01/17/5-discoveries-that-made-2018-a-huge-year-for-neuroscience/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-brain-gut-connection
Sursă fotografie originală:
https://www.loyolamedicine.org/blog/how-your-brain-and-emotions-control-your-gut
© Copyright 2022 DepreHUB
Lasă un răspuns