Cum recunoaștem depresia la vârstnici

Îmbătrânirea este un proces care începe odată cu viața însăși și continuă pe tot parcursul acesteia. Bătrânețea reprezintă perioada în care omul reflectează la viața pe care a avut-o, surâde la amintirea vremurilor trecute și începe să se gândească la ce/cât i-a mai rămas.

 

Adaptarea la schimbările care vin odată cu înaintarea în vârstă necesită flexibilitate în gândire și dezvoltarea de noi abilități care să facă mai ușoară trecerea la un nou ritm de viață. Asta deoarece schimbările și limitările care vin odată cu vârsta îi fac pe cei vârstnici vulnerabili în fața depresiei.

 


Depresia la persoanele vârstnice produce modificări la nivel cognitiv, duce la dezvoltarea de simptome somatice (probleme gastrointestinale, dureri fără o bază medicală), la pierderea interesului față de tot ceea ce există și produce o acută senzație de gol, de vid.


 

De ce este greu, însă, să ne dăm seama când avem de-a face cu depresia: pentru că, de regulă, vârstnicii au diverse probleme de sănătate, cauzate de vârstă și de modul în care au avut grijă de sănătatea lor pe parcursul vieții; astfel, devine o sarcină cu atât mai grea recunoașterea simptomelor depresiei, delimitarea lor de alte surse. Iar o gândire de tipul Boala e de vinăsau E normal la vârsta pe care o are nu este de folos nimănui.

 

Vârstnicii din jurul nostru au nevoie de noi: să comunicăm cu ei, să îi ascultăm, să îi vedem.

 

Cu toții avem în jur persoane de vârsta a treia: membri ai familiei, prieteni, vecini, cunoștințe. Pentru a putea recunoaște depresia acestora, este important să fim atenți la cauze.

 

Care sunt factorii care, în timp, pot contribui la dezvoltarea depresiei în rândul persoanelor vârstnice?

– episoade anterioare de depresie – predispoziția de a dezvolta un nou episod depresiv

– venituri/pensie mică, scăderea calității vieții

– pierderea sentimentului utilității

– probleme constante de sănătate

– lipsa socializării, contactului social

– sentimentul apăsător de singurătate

– efecte secundare ale medicamentelor

– văduvie, frica de moarte

 

Ne știm vârstnicii expuși, sensibili la factorii enumerați? Atunci se impune să vedem în ce stadiu al dezvoltării unei depresii se află.

Cum știm, însă, să identificăm depresia la vârstnici?

 

Simptomele la care trebuie să fim atenți sunt:

– pierderea interesului față de activitățile odată plăcute

– sentimentul de neajutorare, pierderea speranței că lucrurile se pot îmbunătăți

– lentoare în mișcări, inactivitate

– iritabilitate și tristețe

– probleme cu somnul, odihnă precară

– lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate

– izolare de ceilalți sau refuzul de a mai petrece timp cu familia, refuzul de mai ieși din casă

– ignorarea sarcinilor gospodărești

– igienă precară

– refuzul de mai lua medicamentele prescrise sau neglijență în a le lua corect

– probleme de memorie, confuzie

– sentimentul inutilității, îngrijorare la gândul că ar putea deveni o povară pentru cei din jur; sentimente constante de vinovăție, autoînvinovățire

– consum de alcool

– gânduri de sinucidere, gânduri de moarte, tentative de sinucidere

 

Dacă observăm repetiția, persistența acestor simptome, atunci este de datoria noastră, a persoanelor aflate în cercul apropiat al persoanei vârstnice, să intervenim. În afară de a apela la specialiști, care vor prescrie medicamentația corespunzătoare și/sau psihoterapia, există lucruri pe care le putem face și noi, lucruri mărunte în aparență, dar care pentru o persoană care se simte pierdută înseamnă mult. Implicarea vârstnicilor în diverse activități (sociale, jocuri în familie, hobby-uri), atenție și grijă, alimentație sănătoasă, educare cu privire la ce înseamnă această tulburare sunt câteva dintre lucrurile cu care putem contribui la creșterea calității vieții unei persoane vârstnice, regăsirea sau redefinirea sensului său, redarea sentimentului de utilitate.

 

Psihoeducația este deosebit de importantă în rândul persoanelor vârstnice deoarece educația la care ei au fost expuși de-a lungul timpului îi discrimina pe cei cu tulburări emoționale sau mintale, îi arăta cu degetul, catalogându-i drept persoane slabe.

 


Astfel că încurajarea joacă un rol esențial în a-i face să înțeleagă că a căuta ajutor la cei din jur înseamnă, de fapt, să fii puternic, nu slab.


 

Trebuie să le explicăm că durerile sufletești sunt cel puțin la fel de importante, serioase și amenințătoare ca cele fizice. Trebuie să le explicăm că depresia este o boală, la fel ca hipertensiunea arterială, că le poate afecta felul în care se văd pe ei înșiși și felul în care se raportează la ceilalți și, nu în ultimul rând, că au nevoie de ajutor în a se însănătoși.

 

Depresia este periculoasă deoarece se instalează în colțișorul minții noastre responsabil de instincte – depresia erodează, în primul rând, instinctul de bază de a supraviețui. Iar viața e prețioasă, în orice moment al ei.

 


CRISTINA GLOMNICU

 

Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

 

Surse articol:

http://www.scientificanimations.com/depression-elderly-americans/ 

https://www.nia.nih.gov/health/depression-and-older-adults

https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Recognizing_and_treating_depression_in_the_elderl

https://www.psycom.net/depression.central.elderly.html

https://www.helpguide.org/articles/depression/depression-in-older-adults.htm

https://dailycaring.com/10-ways-to-help-seniors-deal-with-isolation-and-depression/

Surse foto:

https://healthmatters.nyp.org/how-to-spot-depression-in-seniors/

http://www.sadag.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2198:depression-in-the-elderly&catid=21&Itemid=132 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *