EP 1: Relatări din culisele TelVerde Antidepresie. Cu Psih. Monica Dan, coordonator voluntari.

Sunt două zile de când telefonul a început să sune din toată țara.

 

La TelVerde depreHUB apelurile se suprapun, se succed cu o viteză extraordinară,  la care noi nu ne-am așteptat. Noi suntem vreo 60 de oameni care ne-am lăsat angrenați și antrenați în aceasta întreprindere temerară și entuziastă de Psih. Yolanda Crețescu, arhitecta și antreprenorul (a se citi în sensul folosit în construcții) proiectului. Studenți și absolvenți ai facultăților de psihologie, oameni foarte tineri, au participat la sesiunile de formare, au trecut examenul de evaluare, și  din 10 octombrie s-au înscris pentru sloturile de câte 4 ore ale liniei telefonice 24/7 pentru a vorbi despre depresie, anxietate, suferință,  dar și despre  soluții, tratament, speranță și consecvență.

 

Dar, mai ales, operatorii TelVerde ascultă. Au înțeles foarte repede extraordinara putere a ascultării și a validării, a încurajării. Și sunt recunoscători, acum, pentru oportunitatea acestui proiect, pentru ceea ce pot acum trăi ei înșiși. Au descoperit că pot ajuta, că sunt foarte buni pentru meseria lor. Au descoperit că puțină omenie, răbdare și încurajare pot iniția o schimbare.

 

Au fost nopți albe pentru unii dintre ei și pentru Yolanda, mai ales. Partea tehnică se va reconfigura, pentru că nu a făcut față. Și se vor regrupa pentru a face față și ei ca echipă, unei solicitari neașteptat de mare. Este nevoie de ajutor, de noi voluntari operatori, de parteneri care să poată să preia tratamentul, să primească pe cei care se conving că pot fi ajutați și că trebuie să se conecteze la ajutor specializat, online sau  în lumea reală, concretă.


Cei care apelează…

 

Sunt oameni care suferă, ei înșiși, sau suferă pentru că oameni dragi lor trăiesc deznădejdea și suferința nevăzută a emoției și a dispoziției, a gândurilor care revin și macină. Suferința aceasta, fie că este depresie, fie că este anxietate, fie că poartă un alt nume, este o suferință care necesită tratament constant, complet, dar și un mediu social suportiv (ajutor la treburile casnice ori alte feluri de ajutor), aer curat, sport când se poate, modalități active de petrecere a timpului liber, dar și odihnă. În ritmul tău.

 

Suferința nu trece numai cu medicamente, și nu trece întotdeauna repede. Este nevoie de mai mult decât de atât și…. întotdeauna de RĂBDARE.

 

Ne sună oameni din toată țara, cuvintele și accentul lor ni se lipesc de timpane, ne pătrund în suflete. Și încercăm, în scurtul timp pe care îl avem pentru a ne conecta la suferința celui de departe, pe care noi nu îl vedem și nici el nu ne vede, să ajutăm ascultând. Am început să îi conectăm pe cei ce ne sună și cei cărora computerul și internetul le sunt la îndemâna, la platformele deprehub.ro, Depreter și Paxonline.  Am înțeles însă și că trebuie să găsim și să construim și alte soluții, pentru cei ce nu utilizează computerul, ori nu au posibilitățile de a se conecta la un tratament fie plătit, fie decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (psihiatrie și, mai rar, câteva sesiuni de psihoterapie).

 

Cei care răspund…

 

Ana

„Tocmai ce am primit primul apel: <<Momentan eu nu am nicio depresie. Am sunat doar să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți>>”.

 

Oana
„Mă duc mulțumită la somn (ora 00:45) pentru că am simțit că a fost chiar foarte bine cu cel putin 2 cazuri. Am simțit că am dat optimism și am primit și zâmbet. E bine să simți că poți să oferi o mică schimbare de perspectivă, cât de mică.”

 

George

„Toți cei care au sunat au nevoie de ascultare activă și de înțelegere. Toți sunt mulțumiți că pot să exprime undeva, fără să fie judecați, ceea ce simt. O treabă extraordinară acest proiect. Țara noastră avea nevoie de acest proiect.”

 

Constanța

„Prima mea experiență ca voluntar depreHUB, azi 8-12:00, perioadă în care am primit 55 de apeluri, din care 25 preluate. Toate convorbirile s-au încheiat cu mulțumiri la adresa noastră, mai mult chiar, o d-na a spus că mă iubește!! Este frumos să te simți util! A fost o experiență minunată și în ciuda emoțiilor pe care le-am avut, totul a decurs bine și chiar mi-a plăcut.”

 

Valentina
„Sunt impresionată de acest început, mă bucur că fac parte din acest proiect”

 

Andra

„Din experiența pe care am avut-o eu mi-am dat seama că oamenii nu au nevoie neapărat de explicații complexe, ci este de ajuns un simplu cred că ți-a fost foarte greu să treci prin asta.”

 

Pasajele cu declarații sunt extrase din conversațiile de pe grupul de WhatsApp al voluntarilor depreHUB.

 


MONICA DAN
Monica Dan este psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, cu experiență în consiliere în domeniul sănătății și în psihoterapia persoanelor cu dependență de substanțe. De mai bine de 20 de ani activează în cadrul ARAS (Asociația Română Anti-SIDA). A absolvit Facultatea de Psihologie Titu Maiorescu, cursul de formare în psihoterapie la IPPA (Asociația de Psihologie și Psihoterapie Adleriană) și cursul de formare de formatori în consiliere pre/post test HIV, la Ministerul Sănătății. De asemenea, este membră a Colegiului Psihologilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *