Atacul nostru de panică de toate zilele

Viața este un proces continuu între criză și rezolvare.
Viața este despre ajustare și reajustare perpetue.
Atacul de panica ni se intampla indiferent de statut, gen, vârstă, avere, educație, geografie…Din multe cauze. Are el motivele lui. Le putem afla împreună. Învățăm să „trecem prin ele”. Să nu ne mai sperie, să nu ne mai conducă viața. Un lucru e sigur: atacul de panică nu ne omoară! Nu e boală de inimă!
Dar, de cele mai multe ori, este un semnal, un roșu de semafor, un indicator de prioritate sau de ”cedează”. Ne cere să ne oprim, să (ne) analizăm, să (ne) schimbăm, să reglăm, să ne vindecăm…În primul rând, să respirăm!
Cam așa:
Tehnica 1:
- Poți sta așezat sau în picioare
- Relaxează-ți mâinile și umerii (cât poți!)
- Inspiră lent pe nas, în timp ce numeri până la 4, astfel încât stomacul să se extindă
- Oprește-te pentru o secundă și expiră încet și lin, în timp ce numeri până la 7
- Repetă această tehnică DE 5 ORI!
Tehnica 2:
- Inspiri uşor pe nas (în patru timpi) ca şi cum ai adulmeca o floare sau un parfum, menţii respiraţia până numeri la patru şi expiri uşor pe gură, ca şi cum ai sufla într-o păpădie. Se repetă de minim 5 ori sau până la liniştirea simptomelor!
Tehnica 3:
- Timpi 1-2-3: INSPIRI!
- Timp 4: APNEE (ȚII RESPIRAȚIA)!
- Timpi 5-6: EXPIRI! – pe gură
( Se repetă procedeul de 8 ori consecutiv)
Studiile ne spun că oamenii inteligenți, cu multă imaginație și creativitate sunt cei mai predispuși la atacuri de panică! Căci nu oricine poate transforma o scamă de pe covor într-un balaur!
CAMELIA ANCA BACIU
Camelia Anca Baciu este psiholog – psihoterapeut adlerian, cu experiență, în practica privată, de peste 10 ani în consilierea și psihoterapia individuală pentru adulți și adolescenți, de cuplu, de familie, în psihologia la locul de muncă și psihoeducație. Membră a colegiului psihologilor din România din 2010. Din 2016, este și psiholog într-un centru de consiliere psihosocială din cadrul asistenței sociale sector 6, București. A lucrat ca redactor la revista “Psihologia azi”, scrie articole de specialitate pentru diverse alte publicații/site-uri online, colaborări cu radio Fxnet, Radio România, Nașul TV. În 2015 a fost voluntar la Fundația PRINCIPESA MARGARETA – „Telefonul Vârstnicului”.
Lasă un răspuns