Scrisoare către Moș Crăciun

Dragă Moșule,

 

A trecut ceva timp de când nu ți-am mai scris. Deși în fiecare an sper că o să ajungi și la mine, sub o formă sau alta: sub forma persoanei pe care o iubesc, sub forma unei prime de Crăciun sau a unei vacanțe la munte.

 

Da, pentru mine ai multe chipuri și forme. Uneori te-ai materializat în ele, alteori nu. Uneori am înțeles, alteori nu.

 

Cadourile și entuziasmul primirii de cadouri rămân. Însă anul acesta sper să vii la mine astfel:

 

  • sub forma bucuriei simple. Bucuria de a putea păși prin locuri vechi și locuri noi. Bucuria de a auzi râsul molipsitor al unui copil. Bucuria de a mirosi frigul dimineților de iarnă și bucuria de a simți pe piele căldura dezmorțită a zilei de mai. Vino sub forma acestor bucurii mărunte care compun Universul.

 

  • sub forma utilității. Sunt atât de multe de făcut pe această lume, atât de multe de dăruit! Mereu se vor găsi oameni gata să primească puținul sau nimicul pe care cred că îl am de oferit. Vino sub forma gândului că mereu va fi loc și pentru mine pe această lume.

 

  • sub forma blândeții. Față de mine și față de cei din jur. Blândețea de a-mi accepta înfrângerile. Blândețea de a accepta ce mi se întâmplă într-un moment sau altul, blândețea de a mă privi pe mine însumi cu aceeași răbdare cu care privesc un copil învățând să meargă. Fiecare în ritmul său.

 

  • sub forma curiozității. Sunt încă multe lucruri pe care nu le-am trăit, pe care nu le-am încercat. Din frică sau comoditate sau…nu am avut ocazia. Când gânduri negre mă inundă, ajută-mă să văd încă marele necunoscut și să mă înfior de curiozitate și de dorința de a fi în viață și de a trăi noi începuturi și mirări.

 

  • sub forma curajului. Curajului de a cere ajutor. De a recunoaște când mi-e greu și de a pronunța asta cu voce tare. De a accepta oboseala trupului și minții și de a învăța să iau pauze pentru a mă recompune.

 

  • sub forma sensului. Din mine pornește totul. Eu sunt cel care dă culoare lumii prin perspectiva din care privesc viața. Ce se întâmplă în afara mea nu are mereu sens. Eu îi dau sensul. Iar asta înseamnă că am mai multă putere decât mi-aș fi putut închipui.

 

Nu în ultimul rând, vino sub forma speranței. Chiar dacă viața mea nu arată momentan așa cum mi-aș dori, chiar dacă, în trecut, mi-am pus singur piedici, ține-mă pe drumul meu, pe drumul transformării în cea mai bună variantă a mea. Vino sub forma speranței că oamenii potriviți îmi vor ieși în cale și sub forma speranței că există mereu un mâine care să mă aducă mai aproape de cine sunt eu cu adevărat.

 

Crăciun cu bine!


CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *