Studiu: ciocolata neagră, remediu contra depresiei

Ciocolata neagră reduce riscul dezvoltării unei depresii. Aceasta a fost concluzia unui studiu transversal aplicat pe un număr de 13.000 de adulți americani în anul 2019.

 

Studiul a comparat cantitatea de ciocolată neagră consumată cu simptomele de depresie declarate, reieșind că pentru persoanele care consumaseră ciocolată neagră în ultimele 24 de ore, șansele de a raporta simptome de depresie erau cu 70% mai mici.

 

De-a lungul timpului, consumul de ciocolată a fost asociat cu depresia. Aproape jumătate dintre pacienții aflați într-un episod depresiv declară că resimt o poftă de ciocolată; ba mai mult, pofta de ciocolată este și mai intensă în cazul depresiei atipice (sau sezoniere), din timpul iernii.

 

Pentru ca efectul antidepresiv să apară, cantitatea zilnică nu trebuie să fie mare.  Atenția cade însă pe cantitatea de cacao pe care o conține: ciocolata trebuie să conțină o masă de cacao de minimum 70%.

 

Mecanismele care explică efectul antidepresiv al ciocolatei negre sunt:

  • Flavonoidele: acești nutrienți de apărare ai creierului se regăsesc din plin în ciocolata neagră, având proprietăți antioxidante. Se mai regăsesc și în vinul roșu, mere, fructe de pădure, ceai negru și verde; consumul de alimente bogate în flavonoide este asociat cu îmbunătățirea dispoziției și îmbunătățirea funcționării cognitive;
  • Teobromina: ciocolata neagră are un conținut ridicat de teobromină, substanță care crește activitatea neurotransmițătorilor de la nivel biochimic și crește nivelul de energie al organismului;
  • Feniletilamina: ciocolata neagră conține feniletilamină, o substanță chimică produsă de creierul nostru atunci când suntem fericiți sau îndrăgostiți; această substanță acționează ca un stimulent al sistemului nervos central prin eliberarea de norepinefrină (responsabilă de dispoziție, reglarea presiunii sangvine și excitare), dopamină (sursă de plăcere) și acetilcolină (scă­derea acetilcolinei la nivel cerebral fiind asociată cu boala Alzheimer și scăderea funcțiilor cognitive).

 

Pe lângă calea de cercetare deschisă de acest studiu, studiul de față mai reușește ceva: să diminueze din sentimentul de vinovăție pe care îl avem atunci când tânjim după ciocolată, mai ales în episoadele depresive. Ciocolata este una dintre micile bucurii ale vieții, iar micile bucurii pot reprezenta însăși calea de ieșire din depresie.

 

Curiozități istorice despre ciocolata neagră:

  • ciocolata neagră a fost adusă în Europa de către Christopher Columbus;
  • În acele vremuri, produsele din cacao erau văzute ca fiind de origine divină și erau consumate sub formă de băutură, ca tratament pentru oboseală, indigestie și tulburări gastrointestinale;
  • proprietățile medicinale ale boabelor de cacao au fost recunoscute încă din secolele XVI și XVII: oamenii le consumau pentru ușurarea expectorației, pentru proprietățile lor afrodisiace, diuretice, dar și antidepresive.

 

Surse articol:
https://www.psychiatrictimes.com/depression/dark-chocolate-depression
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00043/full

CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *