Studiu: proprietățile antidepresive ale pământului

Remediile naturiste există de când lumea și pământul. Iar în componența pământului, cercetătorii au descoperit și microbi prietenoși, care au asupra creierului aceleași efecte precum anumite antidepresive. Acești microbi ar avea efecte similare cu Prozacul, un medicament antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi de recuperare a serotoninei. Astfel, grădinăritul și chiar simpla joacă în pământ sau noroi pot constitui un antidepresiv natural.

 

Microbul din sol se numește Mycobacterium vaccae și poate fi contractat prin piele sau inhalare. Odată ajuns în organism, acesta stimulează un grup de neuroni producători de serotonină, un neurotransmițător extrem de important pentru buna noastră funcționare fizică și psihică.

 

Cum funcționează: bacteria inofensivă din sol determină niveluri crescute de cytokină (care este o proteină ce reglează și coordonează comportamentul sistemului imunitar), care determină ulterior activarea grupurilor de neuroni ce produc serotonina. Astfel, atunci când oamenii sunt expuși la bacterie, aceasta determină creșterea producției de serotonină – niveluri scăzute de serotonină au fost asociate cu tulburări diverse, printre care depresie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară și anxietate.

 

Pentru a funcționa optim, diferite părți ale creierului au nevoie de diferite niveluri de serotonină. Astfel, hipotalamusul (cu rol în reglarea dispoziției afective) este mare consumator de serotonină, în timp ce cortexul prefrontal (cu rol în procese complexe, printre care gândirea, memoria, atenția, conștiința) are nevoie de o doză mai mică.

 

Persoanele expuse în mod direct și pe o perioadă prelungită, cum ar fi agricultorii sau persoanele care se ocupă de grădinărit, intră în contact cu această bacterie prin piele sau prin inhalare. Grădinăritul a fost dintotdeauna văzut ca o activitate relaxantă, ce determină scăderea nivelului de stres resimțit, iar în cazul copiilor, joaca în noroi a fost mereu un prilej de bucurie. Iată că acum avem și explicația științifică pentru buna dispoziție. Așadar, microbii din sol nu trebuie considerați inamici de care să ne ferim cu orice preț. Dimpotrivă, în pământ există bacterii benefice pentru sănătatea noastră.

 

Alte studii au arătat că tratamentul cu bacteria Mycobacterium vaccae duce la ameliorarea alergiilor de piele și că determină o dispoziție generală mai bună, chiar și în cazul pacienților diagnosticați cu cancer. Cercetătorii precizează că aceste studii ne ajută să înțelegem modul de comunicare între creier și restul organismului și de ce un sistem imunitar sănătos este important și pentru menținerea sănătății mintale.

 

Faptul că solurile sunt extrem de importante pentru sănătatea umană nu este o noutate; ele au influențat dintotdeauna existența omului. Însă acum le putem privi și dintr-o altă perspectivă. Solul este un organism complex ce găzduiește vieți și schimbă vieți.

 

Surse:
https://realfarmacy.com/antidepressant-soil/?fbclid=IwAR1U3k2tPRtb36Ych2ZWpORufGxm_QYr3DQKCZeZ49ts0ANpgeg4dEV_lvo
https://www.discovermagazine.com/mind/is-dirt-the-new-prozac
https://www.ziaruldesanatate.ro/articole/sanatate/gradinaritul-antidepresiv-natural-nu-va-fie-teama-de-murdarirea-mainilor/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/66840#2
Sursă foto: www.freepik.com

CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *