Terapia EMDR în tratarea tulburării de stres post-traumatic

 

Pentru a înțelege cum poate fi folosită o anumită abordare terapeutică în tratarea unei tulburări, este necesar să avem o reprezentare cât mai clară asupra tulburării.

 

  • Ce este și cum apare tulburarea de stres post-traumatic?

Tulburarea de stres post-traumatic sau PTSD este o tulburare ce implică o traumă și un factor declanșator; astfel, PTSD se poate instala în urma expunerii la un eveniment traumatizant extrem. Specialiștii includ la capitolul traume următoarele fenomene: acte de violență, inclusiv violența domestică, viol, abuz emoțional, sexual sau fizic, experiența războiului, moartea neașteptată a cuiva drag, accidente, dezastre naturale, atacuri teroriste. Poți trăi direct un eveniment traumatizant, poți fi expus în mod repetat la detalii legate de un eveniment traumatizant, ori poți fi martorul unui asemenea eveniment imprevizibil.

 

  • Care sunt simptomele pentru a pune un diagnostic de PTSD:

Diagnosticul de tulburare de stres post-traumatic este unul complex, ce urmărește simptome care se încadrează în următoarele 4 categorii:

intruziune, prin simptome de tipul: amintiri dureroase recurente, ce apar involuntar; vise recurente despre evenimentul în cauză; flashback-uri; stres psihic intens și reacții fiziologice în cazul expunerii persoanei la detalii sau scene care îi amintesc de evenimentul în cauză.

– evitare și amorțeală, prin simptome de tipul evitării sau depunerii de efort în scopul evitării gândurilor, sentimentelor sau amintirilor cu privire la eveniment (înnăbușirea lor); evitare sau depunerea efortului în scopul evitării declanșatorilor externi care ar trezi în persoana respectivă suferință psihică și fizică în legătură cu evenimentul.

– modificări negative ale cogniției și dispoziției, prin simptome de tipul: incapacitatea persoanei de a-și aminti aspecte importante în legătură cu evenimentul traumatizant; convingeri negative persistente și exagerate despre sine și lume; cogniții disfuncționale persistente legate de cauza și consecințele evenimentului, care duc la autoînvinovățire; lipsa interesului de a face anumite activități, altădată importante; detașare și înstrăinare de ceilalți; incapacitatea de a trăi emoții pozitive pe o perioadă mai lungă de timp;

– stimulare și reactivitate, include simptomele: comportament iritabil sau izbucniri furioase; imprudență și comportament autovătămător; vigilență exagerată; reflexul de a tresări; probleme de concentrare; tulburări ale somnului.

 

Un diagnostic de PTSD presupune instalarea a cel puțin unui simptom din categoria celor intruzive, a cel puțin unui simptom din categoria evitare și amorțeală, două sau mai multe simptome ce presupun modificări negative ale cogniției și dispoziției, două sau mai multe simptome din categoria stimulare și reactivitate. În plus, simptomele trebuie să fi apărut de cel puțin o lună, timp în care gradul de funcționalitate tipică a persoanei să fi cunoscut o depreciere, iar simptomele prezente să nu poată fi atribuite altor cauze medicale sau pe seama consumului de substanțe.

 

  • Tulburarea de stres post-traumatic și creierul:

Pentru a înțelege atât tulburarea, cât și modul de acționare al terapiei EMDR (adică prin desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare), trebuie să privim în interior, la structura și funcționalitatea creierului. Astfel, modelul trinitar prezintă creierul uman ca fiind împărțit în 3 structuri principale: creierul reptilian (format din trunchi cerebral și cerebel; acesta este răspunzător de răspunsul luptă-sau-fugi și are rol în supraviețuire), creierul limbic (cuprinde sistemul limbic; acesta reglează emoții, amintiri și obiceiuri) și neocortexul (format din creierul mare și cortexul pre-frontal; acesta este răspunzător de limbaj, concepte abstracte, conștiință și imaginație).

 

Atunci când creierul se confruntă cu o sursă de stres psihic, ca răspuns la un eveniment traumatizant, creierul reptilian și cel limbic preiau controlul, încetând funcționalitatea superioară a neocortexului. Răspunsul natural al corpului, de tipul luptă-sau-fugi, intervine, iar creierul inundă corpul cu adrenalină și cortizol. Activitatea creierului se reduce, astfel, la a anticipa, preveni sau proteja persoana de posibilele pericolele; trece pe pilot-automat, bazându-se exclusiv pe procese automate care ocolesc zonele creierului responsabile de funcții psihice superioare, cum ar fi învățarea și emiterea de judecăți în cunoștință de cauză.

 

Tulburarea de stres post-traumatic se instalează atunci când creierul suferă un șoc, și nu mai este capabil să se reseteze după un eveniment traumatizant. Creierul trece în modul de supraviețuire, se blochează în acest stadiu și nu se mai poate autoregla. Devine incapabil să diferențieze între a-și imagina și a trăi efectiv respectivul eveniment traumatizant. Simpla închipuire a evenimentului va declanșa în creier aceiași stimuli pe care i-a declanșat trăirea evenimentului.

 

 

  • Ce este EMDR?

Terapia EMDR (desensibilizarea și reprocesarea prin mișcări oculare) a fost dezvoltată în anul 1987 de către Francine Shapiro, cu scopul de a atenua efectele negative ale tulburării de stres post-traumatic. EMDR este o terapie holistică, având o abordare somatică, ce se concentrează pe conexiunea dintre minte și corp.

 

EMDR se bazează pe modelul adaptativ de procesare a informației: acesta propune că în creierul nostru există un sistem fiziologic de procesare care stochează informațiile noi. Dacă informația referitoare la un eveniment traumatizant nu este procesată deplin, percepțiile dureroase inițiale vor fi stocate și menținute intacte, dimpreună cu oricare alte gânduri sau percepții distorsionare resimțite în momentul petrecerii evenimentului. Dacă aceste percepții dureroase inițiale nu sunt procesate corect, ele vor deveni baza gândurilor și sentimentelor disfuncționale ce caracterizează tulburarea de stres post-traumatic. Simptomele PTSD vor dispărea numai prin procesarea completă în creier a tuturor acestor elemente.

 

 

Folosind o metaforă, funcționalitatea EMDR poate fi explicată astfel: atunci când mănânci sănătos, sistemul tău digestiv procesează mâncarea și elimină resturile toxice. Dar atunci când consumi un fel de mâncare gras, corpul tău nu poate să-l digere ușor. Te simți inconfortabil, ghiftuit sau tulburat. Urmând același model, terapia EMDR oferă creierului un sprijin pentru a digera amintirile copleșitoare și traumatizante și să asimileze materialul toxic.

 

  • EMDR și creierul uman. Pașii de aplicare

EMDR folosește mișcări oculare bilaterale, precum acelea care apar în faza de somn REM, pentru a stimula ambele emisfere ale creierului și pentru a activa centrii de procesare a informației pe care PTSD i-a blocat. Aceste mișcări ale ochilor au rolul de a scădea intensitatea imaginilor și emoțiilor asociate evenimentului traumatizant. Pe măsură ce creierul trece prin această desensibilizare de stresul psihic trăit, se deschide calea spre a procesa amintirile traumatizante împreună cu informații pozitive noi și adaptative, care urmează să fie stocate apoi în memorie.

Terapia EMDR cuprinde opt faze, cu repetarea celor cuprinse între trei și opt în cadrul majorității ședințelor. Această terapie poate dura câteva luni.

 

Fazele I și II: în prima fază, consilierul află istoricul traumei, evaluează măsura în care clientul este pregătit pentru schimbare și dezvoltă un plan de tratament. În faza a doua se stabilește relația consilier-client, clientul comunică așteptările privind tratamentul, consilierul îi explică parcursul tratamentului.

 

Faza a III-a: Acum începe procesarea amintirilor dureroase, cu evaluarea elementelor senzoriale, cognitive și afective ale amintirii dureroase vizate. Clientul descrie imaginile vizuale asociate cu amintirea. Ulterior este rugat să identifice convingerea negativă despre el însuși pe care i-o provoacă această imagine. De exemplu, clientul poate spune: Sunt un ratat. Clientul este rugat apoi să indice o convingere pozitivă pe care dorește să o asocieze acestei imagini. În funcție de cât de credibil sună asocierea aceasta pentru el, îi va da o notă de la 1 la 7. Apoi este îndemnat să combine mintal imaginea tulburătoare cu respectiva convingere negativă. Acest pas îi va activa rețeaua de amintiri și va aduce la suprafață emoții puternice. Clientul este pus, ulterior, să identifice aceste emoții și să le dea o notă, de la 0 la 10, în funcție de cât de tulburătoare este fiecare. Prin etichetarea acestor emoții, clientul reușește pentru prima dată să articuleze acele sentimentele pe care nu a fost capabil să le exprime până în acest moment. Tot acest moment va reprezenta o bază de lucru pentru consilier, care va monitoriza schimbările de intensitate a acestor emoții. În final, clientul identifică și localizează senzațiile corporale pe care i le declanșează amintirile traumatizante.

 

Faza a IV-a: clientul este direcționat să se concentreze pe imaginea vizuală, pe convingerea negativă și pe senzația corporală, fiind îndemnat să le simtă așa cum vin. Apoi, consilierul își mișcă degetele înainte și înapoi în fața clientului, declanșând mișcarea bilaterală a ochilor. Această mișcare durează între 15-20 de secunde. Mai pot fi aplicate și bătăi ușoare pe mâini sau picioare. După repetarea acestui proces de câteva ori, clientul este rugat să indice ce senzații simte în corp și ce imagini are acum în minte. Pe măsură ce imaginile și convingerile negative devin din ce în ce mai difuze, se creează loc pentru convingeri noi și pozitive.

 

Fazele V și VI: faza a cincea se aplică în momentul în care clientul poate accesa amintirea fără să mai simtă acel stres psihic. Clientul este rugat să se gândească la prima amintire dureroasă în timp ce se gândește la noile convingeri pozitive. Scopul acestui pas este de a încorpora și întări cogniția pozitivă până ce clientul începe să creadă în ea. În faza a șasea, clientul este rugat să observe dacă resimte tensiune. Procesul este considerat încheiat numai în momentul în care clientul se poate gândi la amintirea respectivă fără să mai resimtă senzații negative în corp.

 

Fazele VII și VIII: în faza a șaptea, consilierul evaluează dacă amintirea a fost procesată pe deplin. Clientul este informat de faptul că procesul de reprogramare și reprocesare va continua și în afara ședinței, astfel că este rugat să noteze senzațiile, gândurile, stările într-un jurnal. În faza a opta, care se petrece la începutul fiecărei noi ședințe, consilierul îl îndeamnă pe client să se gândească la amintirea respectivă pentru a evalua în ce măsură tratamentul dă roade. Tot în această fază, revizuiește și jurnalul clientului pentru a identifica posibili noi factori declanșatori.

 

  • Eficiența EMDR

Încă din 1998, Asociația Psihologilor Americani a evaluat eficacitatea EMDR ca fiind mai mare decât a tratamentelor alternative. Unii specialiști chiar pun această terapie pe picior de egalitate cu terapia cognitiv-comportamentală (CBT), cunoscută ca fiind standardul de aur în tratarea PTSD. Cu toate acestea, terapia EMDR s-a dovedit mai eficientă în cazul traumelor civililor, nu a celor marcați de război.

 

 

Surse bibliografice:
https://www.youtube.com/watch?v=8aiS1Pa7QgY&fbclid=IwAR0ujVj943y7lhUqIyp6T_gxv0lOlORIF8xfpdKPagqdGG-3gMSZn7EuKgM
https://www.vice.com/ro/article/gyjzjx/terapia-asta-le-ajuta-pe-victimele-violurilor-sa-scape-de-traume
Sursă foto: https://emdr.org.pl/

CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *