Teleterapia: o opțiune la îndemână

Efectele psihologice ale carantinei au fost anticipate de către specialiști: de la sentimentul de frustrare, până la anxietate și stres post-traumatic (ca reacție pe termen lung). Astfel, deși necesare, măsurile de distanțare au efecte mai puțin benefice asupra sănătății mintale. Iar aceste efecte s-au observat în cererea crescută pentru ședințe de psihoterapie și consiliere psihologică. Tot mai mulți oameni au căutat sprijin emoțional, iar cea mai la îndemână modalitate a fost teleterapia.

 

Teleterapia înseamnă oferirea de consiliere și intervenție psihologice online, prin intermediul diverselor platforme. Cei mai mulți specialiști apelează la platforme care permit ședințe video. Dar nici varianta apelului telefonic nu este exclusă.

 

Este posibil însă ca terapia online să fie la fel de eficientă ca cea din offline? Clientul nu simte nevoia să se afle în aceeași încăpere cu terapeutul pentru a-i simți sprijinul?

Interesant (sau nu), pentru unele persoane terapia online s-a dovedit chiar mai eficientă – asta deoarece creează suficientă distanță emoțională astfel încât clientul se simte în siguranță să își împărtășească dificultățile. Astfel, pentru persoanele care se regăsesc în acest fel de abordare, terapia online le poate ameliora simptomele și le poate aduce într-o stare emoțională mai echilibrată, la fel cum s-ar întâmpla în cazul terapiei tradiționale.

Cei tineri se pot regăsi foarte bine în acest format terapeutic digital, ei fiind deja foarte familiarizați și încrezători în metodele de comunicare digitale.

 

Concret, care sunt avantajele teleterapiei și cine poate beneficia de ea?

Terapia online oferă acces la psihoeducație și intervenție psihologică persoanelor aflate în zone rurale sau cu opțiuni limitate în ceea ce privește accesul la sistemul de sănătate. Astfel, zona geografică în care locuiește o persoană nu mai trebuie să definească accesul acesteia la servicii de sănătate mintală.

 

Un alt avantaj ar fi în cazul persoanelor pentru care o ședință de terapie ar însemna deplasare cu trenul sau autobuzul timp de ore bune sau timp pierdut în trafic. Astfel, accesul la un telefon cu o conexiune la internet sau o simplă ședință telefonică poate suplini prezența într-un cabinet. Studii realizate încă din anii ‘90 demonstrau că lipsa stimulilor vizuali intensifică nevoia și abilitatea de a asculta. Aceste rezultate ar fi fost influențate de cercetările în domeniul procesării informației la nivelul creierului. În orice caz, lipsa stimulilor nonverbali nu ar fi o noutate pentru domeniul psihoterapiei. În cadrul ședințelor de psihanaliză clasice, psihanalistul se situează în afara ariei vizuale a clientului. Ba mai mult, multe intervenții critice se fac prin telefon: cum ar fi cazul apelurilor cu risc suicidar la 112 sau cazul liniei telefonice anti-anxietate. Zi de zi, solicitarea ajutorului prin intermediul telefonului mobil  salvează vieți.

 

Teleterapia poate fi o opțiune pentru persoanele cu dizabilități motorii sau cu mobilitate redusă. Ele se pot simți descurajate în fața opțiunilor limitate de a beneficia de servicii, iar asta poate însemna amânarea unei intervenții necesare. Astfel, prin e-terapie, pot beneficia de ședințe din confortul propriei case, fără efort, putând decide momentul din zi potrivit pentru ele, în funcție de sănătatea fizică și tratamentul urmat. În același timp, persoanele depresive sau cu PTSD (stres post-traumatic) se confruntă, de regulă, cu o lipsă de motivație. Pentru acestea, simplul gest de a se ridica din pat dimineața poate fi o povară. Pentru a nu se simți descurajate în inițiativa lor de a cere ajutor, teleterapia poate fi cea mai bună opțiune.

 

De asemenea, în cazul persoanelor care apelează pentru prima oară la ședințe de psihoterapie, varianta online poate fi un bun început. Odată ce vor simți efectele, le va fi mai ușor să aibă încredere în a merge apoi și la ședințe față în față.

 

Teleterapia are limitările sale în ceea ce privește persoanele care au nevoie de supervizare și intervenție directă, cum este cazul unor tulburări severe. De asemenea, lipsa accesului la stimulii nonverbali poate fi un aspect greu de depășit într-o o relație terapeutică.

 

Terapia online rămâne o resursă la îndemână, iar uneori singura resursă (cum a fost cazul perioadei de carantină). Important este cadrul creat de cei doi, terapeutul și clientul: alianța terapeutică ce se formează, starea de completă prezență și, desigur, conduita profesionistă de ambele părți, chiar și din confortul casei.

 

Surse articol:

https://slate.com/technology/2020/03/coronavirus-pandemic-therapy-online-teletherapy.html
https://www.apa.org/monitor/2017/02/online-therapy
https://psychcentral.com/lib/why-online-psychotherapy-because-there-is-a-need/
https://canadacareercounselling.com/2020/03/20/online-counselling-just-as-effective-as-in-person/
https://www.betterhelp.com/advice/therapy/why-online-psychotherapy-is-becoming-so-popular/
https://www.verywellmind.com/advantages-and-disadvantages-of-online-therapy-2795225

 


CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul II la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *