Da, inima se poate rupe. Vasele de sânge se îmbolnăvesc și inima se rupe între cămăruțele ei din multiple motive. Uneori din cauza neglijențelor și exceselor noastre, a alimentației nesănătoase, a lipsei de mișcare, a stresului. Alteori de prea multă și grea durere. Și atunci se numește “Sindromul inimii frânte” sau moarte “de inimă rea”.
Da, inima se poate rupe. Vasele de sânge se îmbolnăvesc și inima se rupe între cămăruțele ei din multiple motive. Uneori din cauza neglijențelor și exceselor noastre, a alimentației nesănătoase, a lipsei de mișcare, a stresului. Alteori de prea multă și grea durere. Și atunci se numește “Sindromul inimii frânte” sau moarte “de inimă rea”.
Sindromul inimii frânte îi afectează în special pe cei care şi-au pierdut de curând partenerii de viaţă sau pe cineva semnificativ. Sindromul este cauzat de o emoţie acută sau de o traumă fizică, în urma cărora organismul eliberează o cantitate prea mare de adrenalină, care copleşeşte inima. Această „injecţie” cu adrenalină are ca efect blocarea ventriculului drept, principala cameră de pompare a inimii, întrerupând ciclul de contracţii şi împiedicând transportul sângelui în organism. Fenomenul reprezintă un adevărat „şoc” pentru inimă, explică Scott Sharkey, cardiolog la Minneapolis Heart Institute: „Seamănă cu un infarct, cauzat însă de stres, nu de un blocaj al arterelor”.
Cercetarile arată că într-o perioadă de trei luni după moartea partenerului de viață, văduvii și văduvele prezintă riscuri mari de boli cardiovasculare și deces: „În primele șase luni după decesul persoanei iubite, văduvii/văduvele prezintă un risc de deces de 41%. Foarte important este faptul că 53% din acest risc este reprezentat de cel al bolilor cardiovasculare”, susține Chris Fagundes, autor principal al studiului și profesor asistent de psihologie în cadrul School of Social Sciences, Rice University. De asemenea, persoanele îndoliate, participante la studio, au prezentat niveluri de simptome depresive cu 20% mai ridicate față de grupul de control.
Sindromul imită simptomele unui infarct, neavând însă vreo legătură cu cauzele reale ale acestuia. Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că mușchiul lor cardiac este mult mai expus la inflamație, deci la infarct.
Un studiu științific, publicat în Psychoneuroendocrinology, ne arată că: persoanele care și-au pierdut partenerul de viață în ultimele trei luni prezintă inflamații în sistemul circulator și un HRV mai mic (heart rate variability = intervalul dintre două bătăi cardiace succesive) față de alte persoane de aceeași vârstă, sex, masă musculară și nivel al educației.
HRV-ul este reglat de sistemul nervos autonom (simpatico si parasimpatic). Activitatea parasimpatică scade ritmul cardiac şi creşte HRV, în timp ce activitatea simpatică creşte ritmul cardiac şi scade HRV. De asemenea, HRV scade în timpul perioadelor de stres psihic.
O echipă finlandeză condusă de Mikko Pänkäläinen (BMC Public Health, 2016) a realizat un studiu de urmărire pe 2.815 subiecți cardiaci, cu vârstă cuprinsă între 52 și 76 de ani, pe durata a 11 ani. Ei au determinat indicele de optimism și pesimism al bolnavilor pe baza testului Life Orientation Test modificat.
Rezultatele au arătat că, dintre cei care au murit, un număr de 2,2 ori mai mare avea indici ridicați de pessimism, incluzând acest element ca factor de risc pentru pierderea vieții. Cei care au avut un indice de optimism ridicat nu au arătat că se bucură de mai multă protecție.
Cu alte cuvinte, dacă există „boli de inimă rea”, nu există și „sănătate de inimă bună”. Dar macar cu optimismul o duci mai bine si esti mai simpatic!
Iată de ce, din fotoliul meu de psihoterapeut, pledez (ca aliat și suport pentru tratamentele propuse de medici) pentru psihoterapia individuală și de familie, atât pentru prevenirea afecțiunilor cardiace, cât și în perioada post traumatizantă. Împreună cu terapeutul se pot modifica atitudini, comportamente și convingeri bolnave, dăunătoare, catastrofice, scăzând astfel riscul unei morți de inimă rea.
Inspirație pentru înțelegerea și bucuria inimii tale:
https://experience.heartmath.com
© Copyright 2022 DepreHUB
Mulțumim, din inima!