Sinucidere: nu este un cuvânt neutru, nu este un comportament neutru. Este un cuvânt, o tentativă, un act care trezește reacții emoționale puternice. Teamă, anxietate, negare, furie, sunt doar câteva dintre stările pe care le putem resimți atunci când auzim despre suicid.
Suicidul este un eveniment traumatizant pentru persoana în cauză (fie că vorbim de tentativă de suicid sau de actul comis până la capăt) și pentru toate persoanele care au legături și relații cu aceasta. Suicidul este un comportament profund individual, este o reacție la interacțiuni și situații stresante care au dus la consecințe negative sau consecințe percepute a fi negative.
Gândurile suicidare sau ideația suicidară se referă la gândul sau planul de a comite suicid. Gândul de suicid poate fi unul trecător sau, din contră, un plan foarte detaliat. Aceste gânduri pot să nu se finalizeze.
Gândurile suicidare sunt un simptom al unei probleme fundamentale pe care o persoană o poate avea la un moment dat.
Cauze
Ideația suicidară apare atunci când o persoană simte că nu mai este capabilă să facă față unei situații copleșitoare. O situație copleșitoare poate fi, de exemplu, moartea cuiva drag, încheierea unei relații, probleme financiare, tulburare mintală debilitantă sau probleme de sănătate. Alte persoane văd în unele situații de viață probleme fără rezolvare – abuz sexual, respingere, șomaj.
Suicidul este rezultatul disperării și al convingerii că nimic nu se va schimba. Nimic nu mai merge cum trebuie în viața ta, nu-ți mai știi locul în lume. Acest mod de a gândi, la care se adaugă convingerea că situația nu se va rezolva, determină persoana să vadă sinuciderea ca pe o soluție. Dar sinuciderea este o soluție permanentă la o problemă temporară! Trecerea timpului și perspective diferite pot schimba chiar și cele mai disperate convingeri.
Adevăruri și mituri
Aproximativ 70-75% dintre persoanele care atentează la propria viață sau își iau viața au oferit măcar un indiciu verbal sau non-verbal referitor la intenția lor, premergător actului. Cele mai comune indicii sunt o stare de deznădejde, suferință personală și convingerea că lucrurile au scăpat de sub control.
Câteva comportamente și situații care pot face persoana susceptibilă la a comite suicid: sentimentul izolării, stres financiar, doliu, depresie severă, probleme domestice, alcoolism, un istoric de suicid în familie. Semne care arată că cineva și-a făcut deja un plan: oferirea sau donarea obiectelor personale, pierderea interesului față de orice activitate, repetarea faptului că este o povară pentru ceilalți, a-și lua rămas-bun de la prieteni și familie.
Totodată, părerea că tendințele suicidare sunt moștenite este un mit. Suicidul nu are caracteristici de ordin genetic. Despre ce poate fi vorba însă: un tipar de suicid în familie poate apărea tocmai dând crezare acestui mit. Credința în acest mit poate deschide ușa către acțiuni suicidare.
Atunci când o persoană ia în calcul sinuciderea, mintea sa nu mai are acces și nu mai reacționează la gânduri și motive raționale. În fond, omul are un instinct înnăscut spre supraviețuire. La bază, oamenii nu vor să moară, ci își doresc să nu mai simtă suferință. Și nu știu cum să o mai gestioneze. De fapt, asta fac tulburările mintale în general: îngustează perspectiva, îndepărtează resursele.
Reducerea riscului de suicid
Prevenția poate face diferența. Anumite condiții, relații bune și abilități pot fi de ajutor atunci când gândurile negre încep să acapareze mintea și sufletul. Înconjoară-te de ele, caută-le. Printre acestea se numără:
De asemenea, atunci când suferința s-a instalat treptat, treptat, apelează la câteva dintre resursele și soluțiile următoare:
Cum ne raportăm la persoanele dragi în risc de suicid
O întâlnire sau o discuție cu o persoană cu tendințe suicidare este mereu o trăire emoționantă. Este acea teamă de a nu știi ce să faci sau de a face și spune ceva greșit. Dar un simplu și empatic “Îmi pasă de tine” îi arată persoanei două lucruri: speranță și ajutor, două ingrediente esențiale în intervenție.
Contrar opiniei generale, întrebarea “Te gândești să te sinucizi?” nu va împinge persoana să facă gestul; în schimb, va deschide calea către un dialog sincer și plin de empatie, lucru care poate acționa ca un factor descurajant față de actul suicidar.
Nu trebuie să fii un specialist în sănătate mintală pentru a preveni suicidul. Suicidul își are sursa în disperare, iar leacul pentru disperare este speranța.
Orice ai face, încearcă să nu îți pierzi speranța! Suicidul va termina totul, chiar și soluția la care nu te-ai gândit deocamdată, chiar și miracolul pe care îl așteptai.
© Copyright 2022 DepreHUB
Lasă un răspuns