Helpline depreHUB: ce facem, de cât timp facem?

 

În toamna anului 2019, helpline-ul depreHUB a luat viață, un serviciu gratuit, deschis la orice oră din zi și din noapte. Cele peste 18.000 de apeluri primite până acum sunt dovada faptului că oamenii au avut mereu nevoie și au în continuare nevoie să fie auziți și să le fie validată suferința.

 

Primul hub antidepresie din România aduce laolaltă o platformă informativă, depreHUB.ro, liniile telefonice de suport psiho-emoțional 0374.456.420 (pentru adulți și vârstnici) și 0374.461.461 (pentru adolescenți), voluntari, specialiști și pornirea de a face bine.

 

A fost minunat să fim deja acolo când pandemia a început! Să fim deja o resursă pentru oameni. Experiența acumulată, obținută în urma faptului că am fost primii care au făcut un pas înspre oameni, ne-a ajutat să oferim suport și informații pe înțelesul oamenilor atunci când tot ceea ce exista era incertitudine. Într-unul dintre cele mai dificile momente prin care am trecut, am încercat să le fim oamenilor sursa constantă și familiară de suport.

 

Ce facem?


Rolul helpline-ului depreHUB este acela de a asculta activ și a redirecționa persoana care apelează și care nu știe de unde să înceapă vindecarea sa emoțională și psihică.

 

Concret, oferim consiliere și suport cu privire la suferința prin care treci; îți dăm informații pe înțelesul tău despre problema care te frământă sau despre tulburarea diagnosticată sau nediagnosticată, despre simptome, cauze, modalități de diagnosticare, tratament și îngrijire; te ajutăm să conștientizezi trăirile pe care le experimentezi și legătura dintre tulburările mintale sau problemele emoționale și ceea ce resimți la nivel fizic și emoțional; te îndrumăm către acei specialiști (psihologi, psihoterapeuți, psihiatri) care să te poată ajuta în tratarea problemelor cu care te confrunți. Totul, în ritmul tău.

 

Abordarea noastră este una multidisciplinară, adică oferim redirecționare și suport atât pentru servicii de psihoterapie, psihiatrie, nutriție, sport, cât și juridice. Avem specialiști în toată țara și oferim și servicii de teleterapie (adică oferirea de consiliere și intervenție psihologice online, prin intermediul diverselor platforme).

 

Pe de altă parte, de-a lungul timpului am vorbit cu mulți oameni care nu și-ar permite să suporte costurile unui întreg proces terapeutic. Ne-am gândit și la ei. De aceea, oferim acces la 5 ședințe de terapie gratuită pentru cazurile sociale, adică pentru persoanele cu venituri individuale sub salariul minim pe economie, vârstnicilor cu pensia sub salariul minim pe economie, persoanelor neasigurate medical, elevilor și studenților care au în familie venituri sub salariul minim pe economie, persoanelor fără ocupație.

 

De cât timp facem?


Helpline-ul depreHUB este prima linie telefonică din România dedicată suferinței emoționale a oamenilor. Suntem singurul helpline cu program 24 de ore, 7 zile din 7.  Echipa este formată din aproximativ 60 de specialiști, mulți dintre ei fiind acum psihologi.

 

Am fost, poate, primii de la care oamenii au învățat să recunoască simptomele depresiei, simptomele anxietății, la ei sau la cei dragi lor. Am fost, poate, primii în fața cărora oamenii și-au spus, pentru prima dată, vulnerabilitățile. Am primit apeluri de la persoane care ne sunau pe ascuns, temându-se să nu fie auziți de alți membri ai familiei; apeluri de la oameni din toate colțurile țării, din zone rurale și urbane.

 

Am primit apeluri de la persoane care se simțeau învinse și pentru care noi am fost ultima speranță: iar acest lucru ne-a făcut și ne face să ne simțim responsabili și recunoscători, totodată.

 

În continuare, oamenii încă au nevoie de psihoeducație și suport în ceea ce privește sănătatea mintală și emoțională. Deseori, oamenii apelează sau ajung târziu la specialiști, epuizați, complet descurajați și lipsiți de resursele necesare pentru a mai duce pe picioare o tulburare.

 

Noi însă continuăm să fim la un apel distanță, pregătiți să ascultăm, pregătiți să intervenim, pregătiți să transformăm lacrimile în zâmbete.

 


CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *