Prezent și predicții: sănătatea mintală a angajatorilor și angajaților în context pandemic

Pandemia de COVID-19 a reprezentat și reprezintă o provocare pentru domeniul sanitar, dar și o provocare din punct de vedere psihosocial. Pandemia și efectele sale au accentuat factorii de risc asociați cu o stare psihică precară – instabilitate financiară, șomaj, anxietate – în timp ce factorii protectori – conexiunile sociale, obligațiile profesionale și educaționale, rutina zilnică, accesul la săli de sport și la servicii de sănătate – au cunoscut o scădere dramatică. Aceste aspecte au condus, fără dubii, la o degradare generală a stării psihice și emoționale a populației.

 

Din totalul populației generale, tinerii, persoanele care locuiesc singure, persoanele cu posibilități financiare limitate și persoanele fără loc de muncă au fost cele mai afectate, au raportat nivelul cel mai mare de stres și disconfort psihic.

 

Dar nici angajații nu o duc mai bine. Conform unui raport al APA (Asociației Psihologilor din America) publicat în acest an, 2/3 dintre angajați menționează că, în timpul pandemiei, starea lor psihică le-a afectat performanța de la locul de muncă. Mulți angajați se confruntă cu epuizare profesională; asta deși productivitatea, per total, înregistrează o creștere, deoarece presiunea de a fi productivi și de acasă, de a demonstra, de a se asigura că sunt indispensabili și, astfel, să nu fie dați afară este noua realitate. Este posibil ca oamenii să lucreze fără pauze de când lucrează de acasă și de când contextul economic este unul imprevizibil. Iar acest ritm de lucru este unul nesănătos și imposibil de susținut pe termen lung.

 

Astăzi, mai mult ca niciodată, angajatorii caută să asigure un climat de siguranță psihologică la locul de muncă. Conform raportului APA, se pare că trendul ar merge înspre oferirea de zile libere pentru sănătatea mintală – pe lângă concediul de odihnă, se pare că se discută acordarea unui concediu pentru refacere psihică și emoțională.

 

În Statele Unite, angajații tineri consideră că este responsabilitatea angajatorilor lor să le ofere acces la servicii de sănătate mintală și sprijin. Mai mult, dacă simt că acest lucru nu se întâmplă la respectivul loc de muncă, mare parte dintre ei sunt hotărâți să își caute un altul.

 

Foarte intersant este că de la manageri se mai așteaptă să fie, ei înșiși, un model de urmat – să arate că prioritizează propria sănătate mintală și că sunt interesați să afle cu ce se confruntă angajații lor.

Pentru a face față mai bine contextului actual, specialiștii le recomandă angajaților care lucrează de acasă să aibă o rutină, un spațiu de lucru bine delimitat,  să impună limite între lucrul de acasă și viața personală de acasă. Din punct de vedere psihic, lipsa unei structuri, lipsa unei rutine și lipsa conexiunilor sociale creează mediul propice pentru dezvoltarea simptomelor depresive.

Predicții pentru 2022 – conform ISO 45003, primul standard la nivel global pentru sănătatea psihologică la locul de muncă


Stresul cronic legat de job era în creștere dinainte de pandemie. La nivelul anului 2020, din februarie până în aprilie au fost cu 12% mai multe cazuri raportate de burnout. În 2021, peste 52% dintre angajați au raportat simptome de burnout. Se apreciază că până în anul 2022, focusul pe sănătatea mintală va ajunge la 30%, spre deosebire de 10%, cât era raportat în anul 2018. Focusul oamenilor va fi din ce in ce mai mult pe bunăstarea socială, nu cea individuală, de vreme ce  simt lipsa conexiunii și apropierii de ceilalți.

 

Franța, spre exemplu, a anunțat un amplu program de a oferi ședințe de terapie gratuite pentru toți cetățenii francezi care au o trimitere de la medicul de familie în acest sens.

 

La nivelul țării noastre, în ultimele luni au existat diverse inițiative care să susțină sănătatea mintală a oamenilor: de la flyere informative, până la linii telefonice de sprijin emoțional, așa cum este helpline-ul depreHUB și până la programe care vizează direct companiile și angajații lor. Un astfel de program este Employee Assistance, adaptat nevoilor angajaților din România. Programul include o  radiografie a mediului organizațional și soluții personalizate la nevoile identificate; suport psiho-emoțional pentru angajați 24/7; instrumente digitalizate de evaluare și psihoterapie; servicii de training și coaching.

 

Angajații vor pune din ce în ce mai mare preț pe sănătatea emoțională și psihică și vor face alegeri profesionale în funcție de aceste aspecte. Se estimează că, în următorii ani, angajații își vor alege locul de muncă în funcție de starea pe care le-o va transmite mediul respectiv de muncă, în funcție de echipa în care va trebui să lucreze și în funcție de capacitatea companiei de a crea și asigura un mediu psihologic de siguranță. Alte beneficii  vor cădea pe plan secund.

 

Surse articol:

https://www.apa.org/members/content/2021-trends-report.pdf

https://www.oecd.org/coronavirus/policy-responses/tackling-the-mental-health-impact-of-the-covid-19-crisis-an-integrated-whole-of-society-response-0ccafa0b/

https://www.healthcarefinancenews.com/news/employees-increasingly-see-mental-health-benefits-essential-their-bosses-lag-behind

https://www.startupcafe.ro/afaceri/startup-psihologie-angajati.htm

https://www.cpl.com/blog/2021/07/future-of-wellness-series-the-next-wave-of-workplace-wellness

https://www.fromdayone.co/2021/07/14/emotional-well-being-for-workers-why-we-need-new-approaches/

https://www.hotnews.ro/stiri-international-25069742-mersul-psiholog-deveni-gratuit-franta-pentru-toti-cetatenii.htm

 


CRISTINA GLOMNICU
Cristina Glomnicu este studentă în anul III la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este absolventă de studii de licență și master în cadrul Departamentului de Jurnalism, Relații Publice, Sociologie și Psihologie, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Totodată, deține certificat de competențe psihopedagogice. De-a lungul timpului a scris articole pe diverse teme, printre care educație, justiție, sănătate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *