Ce să faci când îți este teamă de război

Ești o persoană activă. Ai un job care îți place, te simți apreciat și ai niște colegi faini alături de care îți petreci cea mai mare parte a zilei, ai o familie frumoasă, copii prin ochii cărora înțelegi ce înseamnă să fii împlinit, locuiești într-o casă spațioasă, conduci o mașină bună, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna, mergi săptămânal la sala de fitness, la cursuri de public speaking și dezvoltare personală, mănânci sănătos și dormi opt ore în fiecare noapte. În treacăt, auzi că în Europa a început războiul și îți trece prin minte ca într-o clipă tot ce e bun și frumos în viața ta ar putea să nu mai fie… așa, pur și simplu, să îți fie luat fără să poți face ceva să salvezi situația. Și e un gând care crește în fiecare clipă, cu fiecare imagine pe care o vezi la TV cu refugiați care fug de război, oameni ca și tine, oameni care au avut totul și acum nu mai au nimic, nici măcar unii pe alții. Și gândul crește, și ți se taie respirația, nu mai reușești să te concentrezi la serviciu, devii irascibil, ai mâinile reci, aproape că îți rozi unghiile, simți că te dor mușchii feței și că ai uitat să zâmbești. Mâncarea nu mai are gust, seara nu reușești să adormi, iar dimineața verifici mai întâi dacă toată lumea e bine.

 

Oprește-te un moment și observă ce se întâmplă cu tine. Îți este frică pentru că este posibil ca în viitor să îți fie frică. Acum ai totul, dar ai un gând despre cum ar putea să fie viața ta în viitor fără tot ce ai acum. Te gândești că ai putea să pierzi controlul propriei vieți și nimeni nu-ți poate oferi garanția că tu și cei apropiați ție veți fi bine. Teama este alimentată de gândurile tale și crește odată cu ele. Ceea ce experimentezi se numeste anxietate anticipatorie și este un proces normal care activează frica în fața unei situații prin care ar putea să îți fie amenințată viața.

 

Cum recunoști anxietatea anticipatorie?

 

  • Observă gândurile pe care le ai

Scrie pe o foaie toate gândurile care îți trec prin minte timp de cinci minute, exact așa cum vin ele, o înșiruire de cuvinte fără logică. Recitește ce ai scris și încercuiește cuvintele care au legătură cu temerile tale. Inițial, ai avut niște gânduri pe care le-ai notat. Apoi, ai observat că ai niște gânduri. Exact, ele sunt niște gânduri și nu ceea ce se întâmplă acum în viața ta.

 

Exemplu:

Ascult știri despre război, asta ar trebui să mă liniștească; îmi e dor de copii; ce-ar face câinele fără noi; vreau liniște; mi-e foame, ce-aș mânca dacă n-aș avea frigider; ce să pun în bagaj; de obicei dorm la ora asta; voi muri, n-am destui bani să plec; mi-e frică.

 

  • Observă schimbările de comportament

Când ești anxios este posibil să îți schimbi comportamentul fără să fii conștient de acest lucru. Urmărește ce rutine s-au schimbat și ce comportamente noi ai adoptat. Poate că ai început să mănânci mai mult la ore nepotrivite sau mâncare nesănătoasă, nu reușești să te concentrezi la serviciu cum o făceai înainte și ești irascibil imediat ce ești abordat de colegi sau absent în discuție, rămâi zeci de minute în fața televizorului urmărind programele de știri, deși nu obișnuiai să deschizi televizorul, poate acum preferi să te retragi din viața socială și să stai mai mult timp singur, poate nu reușești să mai adormi la fel de ușor sau poate numărul de țigări fumate într-o zi s-a dublat.

 

  • Observă ce se întâmplă în corpul tău

Se întâmplă să ai o durere de cap inexplicabilă în ultima perioadă, poate ai senzația că nu poți trage aer în piept, ai mușchii încordați, ochii uscați sau ești lipsit de energie. Urmărește ce e nou, ce e diferit acum față de ceea ce simțeai în trecut.

 

 

Cum gestionezi anxietatea anticipatorie?

 

  • Păstrează-ți rutina zilnică

Este cunoscut faptul că rutina scade gradul de anxietate pentru că ea ne dă senzația de predictibilitate și control asupra propriei vieți. Ieșirea din zona de confort crește anxietatea pentru că forțează creierul să depună efort suplimentar pentru a găsi soluții de rezolvare a unor situații noi. Deci, rămâi în zona de confort chiar dacă ți se pare că nu faci mai nimic pe tot parcursul zilei.

 

  • Fă-ți planuri de viitor pe termen scurt

Acum cinci ani nu știai ce vei face astăzi, dar asta nu te îngrijora prea mult pentru că aveai perspective. Astăzi, nu știi ce vei face peste cinci ani, dar poți planifica în fiecare zi ce vei face ziua următoare. Sunt șanse mari ca ceea ce îți propui să se întâmple și asta îți va oferi predictibilitate și confort emoțional.

 

  • Deconectează-te de la programele de știri

Programele de știri îți alimentează gândurile anxioase. Rămâi informat, dar limitează accesul la informații care nu îți sunt neapărat necesare pentru a te păstra în siguranță.

 

  • Vorbește cu cei dragi despre ceea ce te îngrijorează

Cu siguranță și persoanele din jurul tău își fac probleme în legătură cu situația războiului și cu ce s-ar putea întâmpla în viitor dacă ar fi afectați în mod direct. Vei vedea că nu ești singur, iar o ventilare a ideilor ar putea să te ajute să vezi că ceea ce simți se află în limitele normalității.

 

  • Relaxează-te

Ascultă muzică, pictează, aleargă, uită-te la filme, întâlnește-te cu prietenii, citește, ieși la plimbare, joacă fotbal, meditează. Orice activitate care te ajută să te relaxezi chiar și pentru câteva minute este binevenită.

 

  • Apelează la un psihoterapeut

Dacă te simți în continuare depășit și simți că nimic nu funcționează, apelează la un psihoterapeut. Acesta te poate ajuta în demersul tău de a face față anxietății, dar și în procesul vindecării unor experiențe din trecut care îți pot alimenta anxietatea din prezent.

 

Nu putem alege ceea ce ni se întâmplă, dar putem alege cum să ne raportăm la ceea ce ni se întâmplă!


MARIANA RADU
Mariana Radu este psiholog clinician și psihoterapeut în formare în Psihodramă Clasică. În cadrul sesiunilor individuale și de grup, Mariana îi însoțește pe adulți și adolescenți pe drumul către autocunoaștere și vindecare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *