Ce faci când te prinde trecutul?

În fiecare zi porți în spate un bagaj. În bagaj ai toate unelte de care ai nevoie pentru a putea face față oricărei situații cu care este posibil să te întâlnești. Ai acolo modele de comportamente, reacții, principii, valori, abilități practice, mecanisme, emoții experimentate în situații din trecut și exersate în relațiile cu cei din jur. Vei scoate din bagaj mecanisme de apărare în situații complet noi, frici vechi într-o formă diferită față de cea pe care o știai deja, emoții aparent uitate. Bagajul tău este suma experiențelor prin care ai trecut și suma persoanelor pe care le-ai întâlnit, bune sau rele, continătoare sau toxice, pline de iubire sau traumatice.

 

Cum se activează traumele vechi?

În prima parte a vieții ai învățat să reacționezi într-un anumit fel la situațiile pe care le-ai întâlnit. Mintea a interiorizat acele modele de comportament și le va scoate la iveală ori de câte ori vei traversa o situație care seamană cu ceea ce mintea știe deja. Un comportament care în trecut te-a ajutat să supraviețuiești sau să faci față unei situații va fi adus la suprafață ca răspuns automat, nefiltrat, negândit, neadaptat la o situație prezentă. Activarea unei traume este ca mersul pe bicicletă, o dată ce ai învățat ce ai de facut, corpul tău va ști ce trebuie să facă chiar dacă tu nu ești concentrat la ordinea mișcărilor pe care trebuie sa le faci.

 

Activarea unei traume din trecut poate fi declanșată la câteva luni sau chiar ani de zile de la eveniment de un simplu miros de benzină, o umbrelă roșie, lumina colorată a unei instalații de pom, cadența unei voci, textura unei foi, o melodie auzită la radio, o atingere fugară pe mână, un foșnet de frunză, o privire. Declanșatorul poate fi ceva aparent nesemnificativ, dar care are semnificație pentru tine și pentru situația prin care ai trecut. Poți să conștientizezi sau nu activarea unei traume, dar acel ceva care te face să reacționezi nefiresc, diferit, te va duce către întrebarea ”Ce se întâmplă cu mine?”.

 

Activarea unei traume se întamplă când aceasta nu a fost integrată, înțeleasă și acceptată ca experiență de viață. Poate este vorba despre o situatie prea dureroasă pentru tine, ți-a fost rușine, te-ai simțit copleșit, poate n-ai putut vorbi despre ea, poate n-ai avut cu cine, poate nu te-ai simtit înțeles, poate ai lăsat totul în urmă și n-ai avut timp să prelucrezi mental și emoțional toată situația prin care ai trecut, poate credeai că dacă timpul trece și uiti, va trece si ea, dar n-a fost așa. Te simți condamnat să traiești și să retrăiești la nesfârșit trauma prin gândurile tale.

 

 

Cum îți dai seama dacă porți în bagajul tău urme ale traumelor din trecut?

Atenția îndreptată către propria persoană îți poate spune dacă în prezent în ”bagajul” tău sunt urme ale unor traume din trecut. Cum? Fiind conectat la ceea ce simți, analizându-ți obiectiv comportamentul și situația medicală.

 

Ce simți? Este posibil să simți furie, frică, anxietate, tristețe, rușine, vină, neîncredere în propria persoană și în cei din jur, îți e teama de abandon și de moarte, ai sentimentul de inadecvare adoptând perfecționismul ca strategie pentru a fi ”suficient de bun”, trăiești gândindu-te la trecut și nu bucurându-te de prezent, ești hipervigilent, mereu în stare de alertă, gata de fugă, gata de luptă sau înghețat emoțional.

 

Care este comportamentul cu care nu ești confortabil? Te enervezi repede și din motive aparent nesemnificative ai comportamente autodistructive traduse prin dependențe, ai probleme de alimentație, de concentrare, de atentie, de somn, te izolezi de ceilalți sau te simți singur chiar și într-o relație sau înconjurat de oameni sau, din contra, nu poti sta niciodată singur, ești dezorganizat, nu îți amintești părți întregi ale unor evenimente, experiementezi frica si teroarea prin atacuri de panică.

 

Ce se întâmplă în corp? Trauma lasă urme prin somatizare, astfel că poti avea dureri de cap, boli de inima, de stomac, diabet sau accidente vasculare cerebrale, o imunitate scăzută și poți să te îmbolnăvești des.

 

Exemplu: Ana, 47 de ani, contabilă
Anei ii place la mare, îi plac plaja, nisipul, soarele. Anul acesta, în timp ce era pe plajă cu fiica ei, a auzit și văzut un avion care trăgea după el o reclamă  facută pentru un anumit tip de băutură răcoritoare. Ana sare ca arsă de pe cearșaf, scoate un țipăt asurzitor și se uită dezorientată în jur cautând un loc în care să se ascundă. Fiica acesteia nu înțelege ce se întâmplă.
Câteva zile mai târziu Ana începe să aibă atacuri de panică, adoarme foarte greu seara, nu reușește sa se mai concentreze la serviciu și se enervează foarte ușor. Ana explorează acest moment împreună cu terapeutul ei și întelege că sunetul de avion este un factor declanșator al unei traume din copilarie. Ea își aduce aminte că atunci când era copil, de fiecare dată când tatăl era violent cu mama sa, auzea sunet de scaune târâte prin bucătărie. Era momentul în care ea se ascundea în cămara casei (comportament interiorizat). Sunetul de avion auzit pe plajă i-a declansat comportamentul de ”fugi și ascunde-te” (comportament automat) pe care l-a interiorizat în copilărie, deși în prezent acest comportament nu mai are justificare. Prin terapie, Ana a vindecat și integrat trauma inițială și atacurile de panică au încetat, a putut să se odihnească și viața s-a întors la normal.

 

 

Ce faci cand îți dai seama că s-a activat o traumă din trecut și cum poți preveni activarea traumelor?

  • Consultă un psihoterapeut. Acesta va fi lângă tine și te va ajuta să explorezi în condiții de siguranță evenimentele, să le înțelegi, să le dai un sens, să accepți trauma prin care ai trecut. Un mod de a preveni posible recidive este chiar vindecarea traumei.

 

  • Evită stimulii care te pun în disconfort și care readuc trauma în prezent. Aici poate fi vorba de o persoană, o stradă, un miros, un gust, un cântec, o haină, un obiect de scris etc.

 

  • Întărește legăturile de familie. Unele traume se întâmplă în familie, altele se vindecă cu ajutorul ei. S-ar putea să descoperi că alți membri ai familiei au trecut prin aceleași experiențe și că înțeleg exact prin ce treci. Odată ce reușești să vorbești despre traumă, se eliberează energia care te ținea sub presiune. În familie, îmbrațisările fac minuni.

 

  • Implică-te în comunitate. Pe lângă sentimentul de apartenență pe care îl poți avea în urma implicării în activitățile din comunitate, ai putea face ca experiența ta să fie utilă altora și să ajuți persoane care traversează în prezent același tip de traumă.

 

  • Ține-ți mintea ocupată cu activități plăcute. Poate îți place să tricotezi, să faci rebus, să alergi, să pictezi, să citești, poate construiești casuțe din bețe de chibrit sau adori câinii. Când faci lucrurile pe care le adori vei avea o conexiune buna cu tine și un nivel de energie ridicat. În acest caz, șansele de reactivare a traumelor sunt mai mici.

 

Bagajul tau este prea greu? Oprește-te un moment. Ce vrei sa iei cu tine? Ce vrei sa lași în urmă?

 


MARIANA RADU
Mariana Radu este psiholog clinician și psihoterapeut în formare în Psihodramă Clasică. În cadrul sesiunilor individuale și de grup, Mariana îi însoțește pe adulți și adolescenți pe drumul către autocunoaștere și vindecare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *