Oricine, pe parcursul vieții sale, poate să aibă un atac de panică; la bază, acesta este un răspuns adaptativ care ne semnalează prezența unui pericol. Problema apare atunci când atacurile de panică se tot repetă, iar persoana care le trăiește ajunge să trăiască în frică, cu teama retrăirii unui nou atac de panică. Studiile arată că aproximativ 13% dintre oameni vor experimenta cel puțin un atac de panică de-a lungul vieții lor.
Dar poate că nu noi, în mod direct, suntem afectați de atacuri de panică. Ci o persoană dragă nouă sau poate un străin pe stradă. Și ne dorim să putem fi de ajutor. Astfel, cum putem ajuta pe cineva care experimentează un atac de panică?
Ce trebuie să știm este faptul că atacul de panică este emoția fundamentală de frică, ceea ce înseamnă că persoana care are un atac de panică trece prin stări foarte intense de teamă însoțite de multe senzații la nivelul corpului (Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panică?). Dacă se întâmplă să fii în preajma persoanei afectate, este firesc să îți dorești să fii de ajutor.
Două aspecte sunt foarte importante atunci când ne dorim să ajutăm pe cineva care are un atac de panică: să o ajutăm să-și regleze senzațiile corporale și să o ajutăm să se simtă în siguranță. Dacă este cazul unei persoane apropiate nouă, este recomandat, în primul rând, să întrebăm dacă o putem ajuta. De ce? Deoarece este posibil ca persoana să-și fi dezvoltat propriile strategii de gestionare a unui atac de panică (poate prin muzică, o anumită melodie sau tehnici de respirație). Dacă este o persoană străină nouă, din nou, prima întrebare pe care i-o adresăm este dacă o putem ajuta, iar dacă răspunsul este afirmativ, întrebăm dacă ne permite să ne apropiem de ea, să o ajutăm să se așeze undeva sau să o ajutăm să se retragă într-un loc liniștit.
Odată ce am făcut acești pași, metodele concrete prin care putem ajuta sunt:
1. Ajutăm persoana să se concentreze pe respirație – recăpătarea controlului asupra respirației este cea mai importantă tehnică în timpul unui atac de panică. Atacul de panică provoacă respirație rapidă și sacadată, ceea ce induce și mai mult senzația de pericol. Așadar, este foarte important să încurajăm persoana să respire profund și rar, poate chiar să exersăm în același timp cu ea. Foarte important este ca respirația persoanei să reintre într-un ritm natural. Totodată, este important să reținem că expirația trebuie să fie mai prelungă decât inspirația (regula 4-2-6).
2. Îi oferim apă rece – apa rece poate fi de ajutor deorece activează sistemul nervos parasimpatic, ceea ce calmează. De regulă, sistemul nervos parasimpatic intervine în starea de funcționare a corpului: de la alertă maximă la starea de relaxare după ce un pericol tocmai a trecut. În plus, apa rece poate fi aplicată pe încheieturile mâinilor respectivei persoane sau pe fața sa pentru a o readuce la senzațiile fizice din prezent.
3. Distragerea persoanei – poate fi de ajutor deoarece, în mod realist, mintea noastră nu se poate concentra pe mai multe lucruri în același timp. Astfel, îi putem povesti persoanei diverse lucruri pentru a o distrage de la ceea ce experimentează sau o putem ruga să descrie ce vede în jurul său: oameni, culori și altele. Aceste metode îi pot distrage atenția de la a se simți în pericol.
4. Îi oferim încurajări verbale – suntem empatici, suntem acolo pentru persoana care are un atac de panică, dar o ajutăm și reamintindu-i că poate face față acestei situații temporare și că, din moment în moment, va prelua controlul propriului corp. De regulă, atacurile de panică ating apogeul în maximum 10 minute deoarece corpul nu poate rămâne suprastimulat pentru prea mult timp.
Afirmațiile de încurajare pe care le putem folosi sunt:
”O să treacă, știi asta”;
”Ceea ce simți nu e confortabil, dar poți accepta asta”;
”Poți face față acestor trăiri”.
5. Metode de readucere în prezent ( grounding) – mici tehnici prin care putem ajuta persoana care are un atac de panică sunt cele care țin de readucerea sa în prezent, la momentul actual, și anume: îi oferim un obiect pe care să îl țină în mână, încurajăm persoana să se miște sau să se întindă, ținut de mână (cu cererea permisiunii), inițierea unui dialog despre activități sau locuri familiare.
Trebuie să ținem cont de faptul atacurile de panică pot să nu fie foarte vizibile; mai ales într-un spațiu public, faptul că o persoană se retrage deoparte poate să fie un semn că are un atac de panică. Putem interveni atunci când suntem martorii acestei întâmplări.
Pe cât este de important să știm ce să facem, pe atât este de important să știm și ce anume să nu facem: să minimizăm starea prin care trece persoana respectivă, adresându-i întrebări de tipul: “De ce nu te relaxezi odată?”, “Ce e cu tine?”, “Ce poate să fie așa deranjant?”.
Recomandări. Helpline. Terapie.
Psihoterapia este calea de abordare și tratare a atacurilor de panică. Iar în cazul unui atac de panică în plină desfășurare, o altă metodă de a depăși situația este helpline-ul depreHUB, care este disponibil non-stop și gratuit: o linie telefonică ce oferă intervenție rapidă, sprijin în momentele intense și dificile din timpul unui atac de panică. Această intervenție are la bază metode precum cele enumerate, dar poate include și identificarea și explorarea resurselor apelantului, iar ulterior direcționarea către un demers psihoterapeutic.
Legat de demersul terapeutic, sunt situații când terapeutul recomandă ca la ședințele de psihoterapie să participe și un aparținător sau partener/ă ori prieten pentru a învăța tehnicile și metodele de intervenție. Ceea ce contează cel mai mult pentru persoana afectată de atacuri de panică este să vadă că există soluții și există sprijin și persoane la care poate apela.
Surse articol:
– https://www.inverse.com/mind-body/how-do-you-comfort-someone-having-a-panic-attack
– https://www.inverse.com/article/44273-panic-attack-calm-down-symptoms-evolution
– https://www.mentalhealthfirstaid.org/2018/12/how-to-help-someone-who-is-having-a-panic-attack/
– https://psychcentral.com/anxiety/how-to-help-someone-having-a-panic-attack
– https://www.healthline.com/health/how-to-help-someone-having-a-panic-attack
– https://patient.info/news-and-features/how-to-support-someone-through-a-panic-attack
© Copyright 2022 DepreHUB
Lasă un răspuns