Apariția depresiei, în perioada tinereții, ar putea avea multiple cauze: un examen picat la facultate, certurile cu partenerul sau partenera, respectiv, lipsa aprecierii din partea profesorilor, a colegilor sau a superiorilor la locul de muncă. Stările de deprimare ocazionale fac parte din cursul normal al vieții, însă, dacă aceasta persistă ca durată și intensitate, este un semn al necesității intervenției unui specialist.
Atunci când ai depresie, ai putea să te simți atât de deprimat încât să nu poți să te ridici din pat dimineața pentru a te duce la facultate sau la serviciu sau să nu îți mai dorești nici măcar să guști din mâncarea ta preferată ori, din contră, să mănânci mai mult decât îți este necesar pentru a simți senzația de sațietate. Mai mult, probabil te gândești că ești o persoană fără valoare, chiar și pentru cei apropiați și nici patul nu mai este suficient de confortabil încât să ai un somn liniștitor.
Depresia este mai mult decât o simplă stare de tristețe, având grade diferite de intensitate și durată, respectiv, un impact asupra modului în care gândești, te simți sau te comporți și asupra stilul tău de viață care suferă schimbări. Așadar, printre simptomele depresiei se numără:
Depresia nu este o rușine, iar dacă suferi de depresie nu este vina ta, așa cum nu ești vinovat că ai pneumonie sau diabet. Depresia nu alege, iar tu nu reprezinți o povară pentru apropiații care, probabil, ,,au trecut prin lucruri mai rele”. Oricine poate face depresie, indiferent de rasă, statut social sau vârstă.
Factorii de risc pentru depresie sunt:
Atunci când suferi de depresie, întâmpini dificultăți în menținerea relațiilor, deoarece îți poate fi mai puțin facil să gestionezi anumite conflicte într-o manieră adaptativă, inclusiv, să te distanțezi de prieteni, partener sau familie.
Provocările din perioada de studenție pot fi incitante pentru unii, în timp ce pentru alții pot fi dificil de gestionat, având o rezistență mai mare la schimbare. Astfel că, din postura de student, te-ai putea confrunta cu depresia din cauza presiunii succesului profesional, simptomatologia putând fi accentuată și de despărțirea de partener, teama de a dezamăgi părinții și compararea propriei performanțe cu cea a colegilor într-o manieră de tip ruminație sau alte evenimente dificile, cum ar fi decesul unei rude apropiate.
La fel ca la facultate, și la job te poți simți copleșit de volumul de muncă și de dificultatea sarcinilor, cu atât mai mult dacă ai deja simptome de depresie. Există probabilitatea ca, astfel, să fii mai puțin productiv și mai critic față sine, având tendința să te retragi din sarcini și din interacțiunea cu colegii sau superiorii.
Intervenția în cazul depresiei este personalizată în funcție de pacient, adesea fiind o combinație între psihoterapie, implicarea în activități și/sau tratament medicamentos, prescris de un psihiatru atunci nivelul de depresie este ridicat.
Diagnosticarea nu este responsabilitatea ta! Dacă te îngrijorezi cu privire la durata și severitatea simptomelor, consultă un specialist!
Este dificil să vezi cum cineva apropiat se confruntă cu depresie, însă există modalități prin care ai putea să-i fii de ajutor acelei persoane:
© Copyright 2022 DepreHUB
Comentarii recente