Mai simplu spus, depresia stă la baza bolilor de alimentație care, la rândul lor, creează depresie. Astfel, o depresie sau anxietate netratată la timp, va putea ușor escalada de la lipsa poftei de mâncare sau apetit crescut la dezechilibre alimentare precum bulimia sau anorexia. În aceeași măsură, tulburările alimentare pot duce la depresie întrucât persoana afectată trăiește cu un sentimente acut de inutilitate, cu senzația că nu este suficient de bună, că viața este lipsită de speranță, că nu merită să fie fericită, ajungând chiar să experimenteze inclusiv dorința de moarte.
În oricare dintre cele două variante te-ai afla, posibil să fi simțit deja presiunea unui cerc vicios din care nu vezi cale de ieșire. Cu o abordare precoce la 360 de grade, tulburările de comportament alimentar pot fi tratabile și cercul vicios poate fi astfel rupt.
Latura nutrițională însă este numai o componentă a tratamentului și ea rămâne de eficiență temporară, dacă boala nu este abordată pe toate planurile. Tocmai de aceea tratamentul trebuie să fie complex, el necesitând atât consiliere psihologică și management medicamentos, cât și consiliere nutrițională.
Găsirea unui tratament adecvat care să vizeze atât depresia, cât și tulburarea de comportament alimentar boala de alimentație, este dificil nu numai pentru psihoterapeut. De aceea, în ruperea acestui cerc vicios, întotdeauna va fi nevoie de o muncă în echipă între psihoterapeut, medic nutriționist și chiar psihiatru.
Comentarii recente