Psihiatrie

Tratamentul depresiei este unul complex cuprinzând abordarea psihoterapeutică, precum și cea medicamentoasă. Cele două modalități de intervenție nu numai că nu se exclud, ci se completează reciproc.

Ce face psihiatrul?

Rolul psihiatrului este de a diagnostica și recomanda tratamentul medicamentos. Atunci când simptomele persistă o perioadă mai lungă de timp și îți afectează astfel activitatea zilnică, psihiatrul este cel care îți va putea trata depresia ori anxietatea din punct de vedere farmacologic.

Pentru stabilirea diagnosticului și prescrierea unui tratament, psihitatrul va solicita deseori ajutorul psihoterapeutului care, prin natura meseriei sale, îți alocă mai mult timp pentru o evaluare cât mai atenta și detaliată.

Atenție!

  • Orice antidepresiv are nevoie de un timp de acțiune între 2 și 4 săptămâni pentru a-și atinge eficacitatea maximă. Tocmai de aceea ședințele de psihoterapie sunt esențiale la începutul tratamentului.
  • Nici un medicament nu este lipsit de efecte adverse, însă cu perseverență vei putea surmonta perioada inițială mai dificilă a tratamentului. Pune întotdeauna în balanță beneficiile tratamentului și efectele neplăcute (de cele mai multe ori nesemnificative și pasagere).
  • La fel ca în cazul tuturor afecțiunilor cronice (diabet, hipertensiune arterială etc.) medicația este cea care îți poate permite să funcționezi optim și să te bucuri de viață.
  • Antidepresivele nu sunt tranchilizante care să diminueze angoasa sau neliniștea, nu sunt nici somnifere și nici nu provoacă dependență indiferent de cât timp este administrat.
  • Ai nevoie de rigoare și disciplină în tratamentul depresiei întrucât acesta trebuie urmat fără întrerupere, zilnic, mai multe luni, în funcție de recomandarea specialistului. După faza inițială „de atac”, în urma căreia se obține dispariția acuzelor și stărilor neplăcute, tratamentul trebuie continuat pentru consolidarea efectelor și prevenirea recăderilor. La tratamentul cu antidepresive, se pot adăuga anxiolitice sau somnifere pentru perioade scurte timp atunci când este cazul.