Psihoeducație

Anxietatea

Anxietatea este o tulburare de natură psihică, caracterizată prin frică și neliniște persistentă, copleșitoare, fără un motiv real, care îți acaparează toate resursele de energie vitală și îți afectează viața cotidiană.

În timp ce frica este o emoție umană normală, care te ajută în momentul în care te confrunți cu un pericol, anxietatea nu este justificată de prezența unei situații periculoase. Astfel, dacă teama te învață să fii prudent, anxietatea te învață să fii evitant.

Depresia

Depresia este o tulburare a dispoziției persistentă, care afectează modul în care se simte, gândește și acționează o persoană. Depresia cauzează tristețe, lipsa interesului față de ceea ce se întâmplă în jur și afectează în mod semnificativ calitatea vieții individului.

Suicidul

Sinuciderea este o reacție tragică la situații de viață stresante și presupune recurgerea la un comportament de autoanihilare ca soluție la o problemă cu care se confruntă o persoană la un moment dat. Actul de suicid concentrează în el un univers de sentimente umane de la frustrare, gelozie, ură, lezarea demnităţii, pasiune morbidă și până la violenţă proiectată împotriva propriului eu.

Sinuciderea este o boală asociată, la rândul ei, cu afecțiuni psihice precum depresia, schizofrenia, tulburarea bipolară, dependența de alcool și alte substanțe.