Sport

Oboseala, lipsa energiei și a motivației sunt cele mai mari bariere pe care depresia le poate pune în calea unui stil de viață activ. Tocmai de aceea, atunci când suferi de depresie sau anxietate, mișcarea se afla printre ultimele lucruri pe care ai vrea sa le faci.

 

Totuși, o mulțime de studii indică faptul că exercițiile fizice regulate pot fi la fel de eficiente ca și antidepresivele în tratarea depresiei minore sau moderate.

Iată ce spune doar una dintre aceste numeroase cercetări (realizată de neurologul James Blumenthal și publicată în Journal of Biobehavioral Medicine): tratarea depresiei cu exerciții fizice este la fel de eficientă ca și medicația, iar pe termen lung scade considerabil riscul de recidivă.

Citește studiul

Pentru a măsura efectele pe care sportul le are în depresie, într-unul dintre cele mai faimoase studii ale sale, James Blumenthal (neurolog la Universitatea Duke din America) a reunit 156 de adulți cu cazuri ușoare sau moderate de depresie, i-a împărțit în trei grupuri și le-a prescris următoarele tipuri de tratament, pentru o perioadă de 4 luni:

Grupul 1

Tratament medicamentos antidepresivul – Sertralină (Zoloft)

Grupul 2

O combinație între exerciții fizice și medicație; aceeași doză de Sertralină, dar și un program de exerciții fizice*, care trebuia realizat de trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute.

Grupul 3

Același programul de exerciții fizice, de realizat de trei ori pe săptămână, timp de 45 de minute.

Rezultate

La sfârșitul perioadei de tratament, cercetătorii au fost surprinși să afle că toate cele trei tratamente au avut rezultate asemănătoare:

  • Tratare depresiei cu exerciții fizice a fost la fel de eficientă ca și medicația
  • Combinarea celor două tratamente (exerciții fizice și antidepresive) a avut același succes ca și aplicarea lor în mod individual

La sfârșitul perioadei de tratament, cercetătorii au fost surprinși să afle că toate cele trei tratamente au avut rezultate asemănătoare:

  • 83 de pacienți (răspândiți în mod egal în toate cele trei grupuri) au fost declarați ca intrați în remisie și fără depresie

Rezultate după 4 luni de tratament

Cercetătorii au decis să lase pacienții să petreacă următoarele 6 luni fără a primi vreun tratament de la specialiști. Aceștia au putut alege fie să-și continue tratamentul pe cont propriu, fie să încerce ceva totalmente nou.

Rezultate după 6 luni

  • La grupul tratat doar cu medicamente, depresia a recidivat la 38% dintre pacienți
  • La grupul tratat cu exerciții și medicație, depresia a recidivat la 31% dintre pacienți
  • La grupul tratat doar cu exerciții fizice, depresia a recidivat la doar 8% dintre pacienți

S-a observat că peste 85% dintre pacienții din grupul tratat doar cu exerciții fizice au scăpat de depresie pe cont propriu după 6 luni.

De asemenea, după sortarea tuturor datelor, cercetătorii au descoperit și că rata depresiei a scăzut la jumătate pentru fiecare 50 de minute de exerciții fizice adăugate în fiecare săptămână.

staiACTIV/stayACTIVE – Mișcare în ritmul tău

Primul program de mișcare susținută din România dedicat persoanelor care suferă de depresie

staiACTIV este un program de mișcare susținută, adaptat ritmului și nivelului tău de energie și, mai mult decât atât, este un stil de viață care te ajută să trăiești sănătos și conectat la nevoile corpului tău.

Scopul programului este ca prin intermediul antrenamentelor controlate să obținem o îmbunătățire a stării psihice, creșterea nivelului de energie și stimularea secreției de serotonină, dopamină și endorfine (hormonii fericirii).

SEROTONINA

este responsabilă de stabilitatea emoțională, toleranța la durere și încrederea în sine. Dacă organismul nu produce suficientă serotonină, se instalează o stare de tristețe, neajutorare, lipsă de speranță și chiar gânduri sinucigașe. Carența de serotonină îți poate provoca tulburări ale somnului, iritabilitate și anxietate, toate asociate cu depresia.

DOPAMINA

are rol în gândire, plăcere, recompensă și afecțiune. Dacă nivelul dopaminei este scăzut, poți observa o capacitatea de concentrare mai scăzută, probleme de memorie și o lipsă de bună dispoziție.

ENDORFINE

au efect de calmare a durerii și de reducere a stresului, generând o stare de relaxare, chiar bucurie. Ele funcționează în mod similar cu o clasă de medicamente numite opioide. Aceste opioide alină durerea și pot produce o senzație de euforie. Ele sunt prescrise, uneori, după o operație sau pentru calmarea durerii. Când nivelul de endorfine este scăzut, îți este mai greu să te bucuri de viață, te simți trist fără un motiv anume, ești mai sensibil și resimți mult mai dureros decepțiile, traumele sau problemele inerente vieții.

ATENȚIE! La fel ca și în cazul tratamentului medicamentos, este foarte important să respecți doza prescrisă: participarea la ședințe de trei ori pe săptămână, timp de cel puțin 8 săptămâni.

Ce implică programul staiACTIV?

  • O verificare a stării emoționale și fizice la începutul și finalul programului:
    • pentru starea emoțională – evaluarea DASS
    • pentru starea fizică – tensiunea arterială, ritmul cardiac de repaus și beep test
  • Antrenamente de maximum 30 de minute, cu exerciții adaptate ritmului de funcționare specific persoanelor cu depresie sau anxietate.
  • Ești membru depreHUB
  • Te confrunți cu depresie minora sau moderată, tulburări de anxietate, tulburare de stres post-traumatic, tulburare bipolară sau tulburare afectivă sezonieră
  • Ai peste 14 ani
  • Ai recomandarea managerului tău de caz (psihologul clinician care se ocupă de cazul tău)
  • Nu te confrunți cu psihoze, simptome de schizofrenie sau risc de auto-vătămare
  • Avem acordul medicului tău în cazul în care urmezi un program de reabilitare pentru dependență de droguri sau alcool

Te poți înscrie în programul staiACTIV dacă:

Antrenor

Sebastian Gabriel

antrenor staiACTIV

Antrenor de activități de grup și personal trainer

Cofondator Wellness Camp

“Am început să antrenez copii și mi-am întregit experiența practică într-un camp sportiv în SUA și apoi 3 ani ca profesor și antrenor în Japonia.

În 2005 am intrat în lumea fitness-ului. În acea perioadă erau doar câteva cluburi de fitness și pot să spun că am crescut odată cu industria de fitness și wellness din România.  Cu participări la cursuri și convenții în fiecare an, am obținut specializări multiple: personal trainer, indoor cycling, bosu workout, steel training, steel tonic, deepwork, pilates, functional training, aquafitness… etc.

După mai bine de 12 ani de experiență în domeniul fitness-ului simt că nu mă pot opri și că vreau să mă implic în cât mai multe proiecte prin care să aduc mișcarea în viața oamenilor.