Semnalele de alarmă timpurii sunt primele semne care apar înainte ca depresia să îți afecteze viața și care îți indică faptul că starea ta de sănătate poate să se înrăutățească.
Știm că această etapă nu este una ușoară întrucât nimănui nu îi place să rememoreze situațiile neplăcute și dificile din viață, însă încearcă să privești acest exercițiu ca o oportunitate de a prelua controlul asupra sănătății tale. Prin identificarea semnalelor de alarmă, practic, reușești să găsești în tine puterea pentru a face față provocărilor impuse de depresie.
Acum, te invităm să te intorci în timp, la acele momente când te simțeai deprimat. Cum a început totul? Cum au evoluat lucrurile? Ce ai simțit? Ce fel de gânduri ai avut? S-au schimbat cumva comportamentul tău și modul de gândire? S-a întâmplat ceva în mod aparte? În acest punct, la fel de important poate fi să afli cum te-au perceput persoanele apropiate în acea perioadă. Se poate întâmpla ca, deseori, prietenii ori rudele să observe astfel de schimbări înainte ca tu să le fi conștientizat.
Dacă ai depistat semnalele de alarmă, este momentul să te gândești la contextul în care te aflai atunci când acestea au început să apară (Ex: Ai început să le resimți după o perioadă foarte stresantă la job sau după un conflict cu o persoană dragă? ). Aceștia sunt factorii declanșatori, denumiți și “triggeri”. În timp ce fiecare persoană are proprii triggeri specifici, trebuie să știi că există și o serie de triggeri comuni.
Comentarii recente