Transformă frica în curaj!

Când în sfârșit te simți bine, ultimul lucru la care ai vrea să te gândești ar fi recidiva depresiei sau, altfel spus, confruntarea cu un nou episod depresiv și cu agravarea simptomelor. Din nefericire, depresia poate recidiva, iar cea mai bună măsură de prevenție pe care o poți lua constă în elaborarea unei strategii de self-management, pentru a lua măsuri înainte ca depresia să se instaleze din nou.

O strategie de self-management implică 3 pași majori, care trebuie incluși în rutina zilnică, conform propriului ritm: identificarea semnalelor de alarmă, luarea de măsuri și solicitarea de ajutor din exterior atunci când este nevoie.

Ține cont: cel mai bun moment pentru a pune bazele unui program de self-management este atunci când te simți bine!

De ce ar trebui să ai un plan de self-managament?

Din nefericire, cercetările ne arată că riscul apariției unui al doilea episod depresiv este de 50% și crește cu atât mai mult cu cât, de-a lungul vieții, s-au experimentat deja două sau mai multe astfel de episoade.

Un plan de self – management bine pus la punct, chiar înainte ca simptomele unui nou episod depresiv să-ți afecteze din nou viața, poate să scadă riscul recidivei.

PLANUL DE SELF – MANAGEMENT

Cum fac diferența între tristețe și depresie?

Semnalele de alarmă timpurii sunt primele semne care apar înainte ca depresia să îți afecteze viața și care îți indică faptul că starea ta de sănătate poate să se înrăutățească.

Știm că această etapă nu este una ușoară întrucât nimănui nu îi place să rememoreze situațiile neplăcute și dificile din viață, însă încearcă să privești acest exercițiu ca o oportunitate de a prelua controlul asupra sănătății tale. Prin identificarea semnalelor de alarmă, practic, reușești să găsești în tine puterea pentru a face față provocărilor impuse de depresie.

Acum, te invităm să te intorci în timp, la acele momente când te simțeai deprimat. Cum a început totul? Cum au evoluat lucrurile? Ce ai simțit? Ce fel de gânduri ai avut? S-au schimbat cumva comportamentul tău și modul de gândire? S-a întâmplat ceva în mod aparte? În acest punct, la fel de important poate fi să afli cum te-au perceput persoanele apropiate în acea perioadă. Se poate întâmpla ca, deseori, prietenii ori rudele să observe astfel de schimbări înainte ca tu să le fi conștientizat.

Dacă ai depistat semnalele de alarmă, este momentul să te gândești la contextul în care te aflai atunci când acestea au început să apară (Ex:  Ai început să le resimți după o perioadă foarte stresantă la job sau după un conflict cu o persoană dragă? ). Aceștia sunt factorii declanșatori, denumiți și “triggeri”. În timp ce fiecare persoană are proprii triggeri specifici, trebuie să știi că există și o serie de triggeri comuni.

  • Perioadele cu somn neodihnitor sau orele puține alocate odihnei
  • Pierderea sau durerea
  • Situațiile conflictuale cu persoanele dragi
  • Unele evenimente neplăcute, precum un eșec, o dezamăgire ori o critică
  • Alte evenimente stresante
  • Consumul de alcool sau alte substanțe
  • Anumite momente precum schimbări de sezon sau, în cazul femeilor, apariția menstruației
  • Nerespectarea planului de tratament (stoparea din proprie inițiativă a medicației)
  • Alte probleme de sănătate sau alte îngrijorări

Triggeri comuni

Acum că ți-ai depistat propriile semnale de alarmă și triggerii, gândește-te la ultimul tău episod depresiv. Poți lega semnalele de alarmă de un trigger în particular? Dacă da, încearcă să definești o cronologie care să îți pună în ordine triggerii și semnalele.

Iată un astfel de exemplu:

Este timpul să pui la bătaie un plan pentru momentele când semnalele de alarmă pot să apară.

Să iei atitudine include:

Construirea abilităților sănătoase de coping

O mare parte din abilitățile de coping reprezintă, de fapt, adoptarea unui stil de viață sănătos. Activități precum o alimentație sănătoasă, mișcare regulată, somn suficient și practicarea de exerciții de relaxare pot avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și asupra abilităților de gestionare a problemelor. Scopul este a de a face schimbări sănătoase pe care să le poți include în stilul tău de viață și să le menții chiar și în momentele de stres.

Alimentație sănătoasă

Alegerile culinare pe care le faci influențează modul în care te simți. Dacă vei fi mai atent la hrana pe care o consumi, vei lupta mai ușor cu depresia. Alimentele pe care le consumi preponderent și modul în care te hrănești pot fi atât factori favorizanți declanșării și menținerii depresiei, cât și consecințe ale confruntării cu depresia. Citește mai mult… 

Acum, prin intermediul comunității depreHUB, ai acces la medici specialiști în nutriție, alături de care poți pune bazele unui nou stil de viață, bazat pe principii alimentare sănătoase și adaptate nevoilor taleVezi aici.

Exercițiile fizice au beneficii surprinzătoare pentru starea mentală. O mulțime de studii indică faptul că exercițiile fizice regulate pot fi la fel de eficiente ca și antidepresivele în tratarea depresiei minore sau moderate.

Găsește o activitate care îți place sau intră în programul staiACTIV pentru a experimenta împreună cu alte persoane din comunitatea depreHUB, clase de mișcare susținută, adaptate nevoilor și ritmului tău de viață.

Indiferent de varianta pentru care vei opta, ține cont de două aspecte foarte importante:

  • fă mișcare cel puțin o perioadă scurtă de timp, dar în mod regulat;
  • începe cu obiective realistice, pe care să le crești gradual, pe măsură ce câștigi încredere.

Mișcare regulată

Suficiente ore de somn

Problemele mentale cauzează probleme ale somnului și problemele somnului pot cauza sau adăuga probleme sănătății mentale. De aceea, este important să ai un program bun de somn în rutina zilnică.

Abilitățile de relaxare te ajută să te calmezi. Poți învăța tehnici de meditație, mindfulness, exerciții de respirație profundă, relaxare progresivă a mușchilor, yoga sau abilități specifice terapiei cognitiv-comportamentale. Alte activități precum muzica, arta sau scrisul pot, de asemena, să fie de ajutor.

Activități de realxare

Gândire sănătoasă

Depresia poate afecta în mod serios modul în care te percepi pe tine, pe ceilalți și lumea din jur. O bună parte din copingul sănătos este reprezentat de identidficarea și gestionarea problemelor de gândire. Psihoterapia te poate ajuta să îți schimbi pattern-urile de gândire și să-ți creezi mecanisme de coping mai bune pentru a face față situațiilor stresante ce pot apărea în viața ta.


Identificarea situațiilor stresante

Identificarea situațiilor stresante

O mare parte din abilitățile de coping reprezintă, de fapt, adoptarea unui stil de viață sănătos. Activități precum o alimentație sănătoasă, mișcare regulată, somn suficient și practicarea de exerciții de relaxare pot avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și asupra abilităților de gestionare a problemelor. Scopul este a de a face schimbări sănătoase pe care să le poți include în stilul tău de viață și să le menții chiar și în momentele de stres.

În identificarea eventualelor experiențe stresante din viața ta, focusează-te pe următoarele patru zone unde factorii stresori își pot face simțită prezența:

  • Simptome fizice pe care corpul tău le resimte (mușchi tensionați, probleme cu stomacul etc.)
  • Simptome emoționale (copleșire, supărare etc.)
  • Simptome cognitive sau de gândire (te gândești că totul este inutil, că nu ești apreciat etc.)
  • Simptome de comportament (te implici în dezbateri și acționezi agresiv etc.)

Factori stresori

Managerierea situațiilor stresante

Acum că ai identificat deja semnalele de alarmă și situațiile strasante care îți pot cauza probleme, este timpul să decizi cum le manageriezi. Abilitățile de coping sănătos includ trusa ta de scule pentru suport, dar și alte câteva aspecte, precum:

Pași pe care îi poți face în gestionarea viitoarelor evenimente stresante

  • Abordează lucrurile cu calm: dacă este posibil, fă ca instalarea stresului să fie graduală. (ex: dacă vrei să urmezi o nouă facultate, ia în considerare varianta de cursuri fără frecvență);
  • Acordă-ți timp pentru propria persoană: grija de sine este mai importantă când te confrunți cu situații stresante;
  • Reducerea responsabilităților: cu toții obișnuim să ne asumăm responsabilități care uneori pot fi copleșitoare, însă este perfect normal ca oamenii să știe că uneori ai nevoie de o pauză pentru a-ți canaliza resursele de energie într-o direcție nouă;
  • Asigură-te că ai așteptări realiste: dacă, spre exemeplu, hotărăști să urmezi o nouă facultate, este perfect normal ca timpul alocat activităților gospodărești să se reducă, iar atenția ta să fie îndreptată către cursuri și asimilarea noilor informații.
  • Definește problema – identifică cauza problemei și în ce mod îți cauzează probleme.
  • Setează obiective – decide cui vrei să se adreseze soluțiile; este important ca obiectivele să fie realistice și concrete.
  • Gândește-te la soluții – fă un brainstorming, cere sfatul prietenilor și apropiaților.
  • Analizează motivele pro și contra – alege câteva dintre soluțiile care crezi că ar funcționa cel mai bine și analizează-le părțile pozitive și negative.
  • Alege o soluție – ține cont că trebuie să definească cine ce face și ce vrei să obții.
  • Evaluează rezultatele – după ce ți-ai pus planul la bătaie, vezi dacă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor. Dacă rezultatele nu funcționează, poate ar fi bine să încerci alte soluții și abordări.

6 pași de urmat atunci când te confrunți cu o problemă

Trusa de scule în cazul depresiei

Notează pe o foaie lucrurile care te ajută în momente când identifici semnale de alarmă și te simți copleșit

  • Stabilește-ți un timp suplimentar pentru somn și odihnă
  • Discută cu partenerul/a sau alte persoane apropiate
  • Vorbește cu psihoterapeutul
  • Participă la grupuri de suport
  • Petrece timp în natură
  • Ține un jurnal
  • Petrece timp făcând un hobby
  • Fă voluntariat sau ajută pe cineva care are nevoie de sprijin
  • Urmărește o comedie
  • Taie de pe listă câteva din responsabilitățile neesențiale

Alte activități sănătoase:

  • xxxxxxxxxxxxxxxxx
  • yyyyyyyyyyyyyyyyy
  • zzzzzzzzzzzzzzzzzzz
  • Culcatul târziu
  • Asumarea de proiecte ori responsabilități suplimentare
  • Petrecerea timpului cu persoane care te fac să nu te simți înțeles

Alte activități nesănătoase:

  • xxxxxxxxxxxxxxxxx
  • yyyyyyyyyyyyyyyyy
  • zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Listează acele lucruri care nu te ajută și care ar trebui evitate până când nu te simți din nou bine

Păstrează această listă la vedere. Când te simți copleșit și descurajat, alege una dintre aceste activități și alocă-ți timp pentru ea.

Este posibil să existe momente când vei avea nevoie de ajutor din exterior întrucât semnalele de alarmă pot apărea pe neașteptate, strategia de self-management devenind insuficientă.

Să ceri ajutorul unui specialist nu înseamnă că nu ai luat măsuri bune și nici nu este un semn de slăbiciune! De fapt, solicitarea de ajutor este un semn că înțelegi și accepți implicațiile depresiei.

Încearcă să planifici din timp pașii pe care îi ai de urmat pentru acele momente când vei avea nevoie de ajutor. Un plan bine pus la punct îți va reduce gradul de anxietate.

Planul tău poate fi o înțelegere formală cu psihoterapeutul  sau o înțelegere informală cu persoanele dragi ție ori cu alți membri ai comunității depreHUB. Orice variantă ai alege, planul trebuie să puncteze ce ar trebui să se întâmple dacă cei din jurul tău observă semnale de alarmă și ce trebuie să facă fiecare persoană.

  • În ce punct ai nevoie de ajutor din exterior: De îndată ce observi astfel de semnale? Când deja nu mai poți gestiona simptomele de unul singur?
  • Unde să solicite ajutor sau pe cine să contacteze în situațiile de urgență
  • O lista cu istoricul medical, tratamentul pe care îl urmezi și alte terapii sau mijloace de gestionare a depresiei (ex. terapii alternative, mișcare, nutriție)

Semnele ce indică înrăutățirea stării tale emoționale

Poți downloada și o versiune în PDF de aici

Evenimente sau situații care au jucat rol de trigger în trecut:

Semnale timpurii pe care le-am experimentat în trecut:

Lucruri care mă ajută când experimentez un semnal timpuriu:

Oameni care mă pot ajuta și cum aș vrea să mă ajute:

Persoane care aș vrea să fie contactate în caz de urgență:

(Sursa: Substance Abuse and Mental Health Services Administration, Center for Mental Health Services)

Planul de criză (ce poate fi făcut în caz de criză):

Modalități de eliberare a stresului, recâștigarea echilibrului, de calmare și securizare:

Oameni pe care îi pot suna (prieteni, rude, psihoterapeut etc.):

Resurse pe care le pot folosi (grupuri de suport, terapii alternative etc):

Lucruri care să mă ajute sau să mă mențină în siguranță (pe care să le fac eu sau pe care alții le pot face pentru mine):

Terapiile și activitățile care m-au ajutat în trecut:

Medicația care nu m-a ajutat:

Tipuri de medicație pe care o urmez:

Dacă simt că nu mai pot gestiona activitățile personale de zi cu zi, următoarele persoane au fost de acord să mă ajute (expl: să scoată câinele la plimbare, să notifice familia și compania unde lucrez etc.)

Nume și nr de telefon:

Ce vor face: