În această etapă, pacientul va fi preluat de către unul dintre psihologii noștri clinicieni care îi va asigura îndrumarea și supervizarea pe tot parcursul perioadei de evaluare și de tratament.
Pentru că psihologul clinician este în măsură să realizeze un diagnostic diferențial* și să stabilească dacă pacientul are ca simptomatologie primară anxietatea de pierdere sau depresia.
Deoarece în trauma de pierdere apar elemente ale depresiei (cumva o falsă depresie), unele persoane pot fi diagnosticate greșit cu depresie, în prim plan fiind anxietatea. De asemenea, persoana poate fi diagnosticată greșit cu anxietate, de această dată, depresia ocupând primul plan (în acest caz, neinstituirea unui tratament medicamentos la timp, care să împiedice crearea unui dezechilibru de serotonina, în final, poate duce la un diagnostic de depresie).
De aceea, în această primă fază, diagnosticarea corectă este esențială pentru stabilirea corectă a schemei de tratament și recuperarea pacientului.
*Diagnosticul diferențial se va realiza prin analizarea indicelui global al funcționalității pe cele cinci axe: tulburări clinice, tulburări de personalitate, condiții medicale generale, probleme psihosociale și de mediu, scala evaluării globale a funcționării. Cu cât indicele de disfuncționalitate este mai mare, cu atât mai mult pacientul se apropie de depresie.
Comentarii recente