În urma evaluării și diagnosticării, specialistul va stabili traseul pe care mămica va trebui să-l urmeze. Dacă evaluarea indică prezența fenomenului baby blues, psihologul clinician va include mămica în programul de consiliere și terapie suportivă DepreHUB, care pe lângă ședințele de psihoterapie poate cuprinde și consiliere nutrițională sau clase dedicate de mișcare.
Consilierea psihoterapeutică va consta în oferirea de sprijin emoțional, atât pentru mamă, cât și pentru partenerul de viață, ajutând la rezolvarea problemelor apărute. Aceasta se va axa pe controlarea simptomelor de anxietate, de neîncredere, de vinovăție sau neputință prin tehnici cognitive (ameliorarea gândurilor automate) și comportamentale (exerciții de relaxare, de respirație).
Dacă psihologul clinician constată prezența unei depresii, în programul de recuperare va fi inclus și tratamentul medicamentos recomandat și supervizat de către un psihiatru.
Antidepresivele din clasa inhibatorilor selectivi de recaptare a serotoninei s-au dovedit a fi eficiente în cazul depresiei post-partum, având efecte secunde minime. Tratamentul cu antidepresive este de obicei recomandat pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, vizând în primă fază recuperarea din depresie și în a doua fază, prevenirea recăderilor. În cazul mămicilor care s-au mai confruntat în trecut cu trei sau chiar mai multe episoade depresive, tratamentul medicamentos se va recomanda pe un termen mai lung.
Pe tot parcursul programului de recuperare și tratament, mămica va fi supravegheată de către psihologul clinician, care va lucra în strânsă legătură cu psihiatrul.
Comentarii recente