Tensiune, presiune, teamă, anxietate. Războiul din Ucraina poate genera același sentimente de amenințare existențială trăite de la începutul pandemiei și activarea traumelor mai vechi sau decompensările psihologice.
Știm cât este de dificil de gestionat sentimentul general de descurajare în contextul conflictului de la granița României și suntem aici pentru a minimiza impactul emoțional asupra ta și a celor dragi ție.
– dacă plânge
– dacă este mai iritabil
– dacă începe să aibă modificări vizavi de rutina alimentară
– dacă mănâncă mai puțin
– dacă e mai apatic
– dacă apar dureri de burta, voma, tulburări de somn
– dacă începe să-și schimbe obiceiurile sociale
– dacă nu se mai joacă la fel de mult
– dacă vrea deodată să stea mai aproape de părinte
– dacă apar întrebări legate de moarte (Dar tu ai să pleci? Ai să mori? O să vină războiul și la noi? O să îmi pierd și eu casa? O să îmi pierd jucăriile?)
La ce trebuie să fim atenți:
– Se pot identifica situații de modificare a motivației pentru că apare insecuritatea pentru viitor (muncesc pentru a avea locuință, salariu, un trai mai bun, vacanțe). În contextul actual e greșit să ne punem problema că le-am pierdut. De aceea, e bine să mă bucur fără să mă simt vinovat, să îmi produc plăcere în funcție de resursele pe care le am, să-mi cumpăr lucruri, să ies, să mă bucur cu prietenii, să-mi programez o vacanță pentru că viața se desfășoară aici și acum.
– Să-mi gestionez empatia și să respect un dicton esențial vieții care nu înseamnă egoismul: eu mai întâi.
– Să-mi analizez nevoile mele și zona mea de siguranță pentru a putea fi suport pentru ceilalți pe termen scurt, mediu și lung.
– Să îmi gestionez empatia și rolul de salvator și să rămân rațional și responsabil cu privire la ajutorul oferit, cantitatea și conținutul. Tendința generală e să oferim nevoi de bază și pe termen scurt și să nu ne gândim la instrumente și practici de siguranță și integrare pe termen mediu.
Cum putem combate asta:
În situații de criză se activează comportamentele disfuncționale.
Ce e de făcut:
Dacă disconfortul se menține pe o perioadă mai mare de o săptămână, într-o formă continuă și la un nivel mai înalt, se recomandă:
– consultarea specialistului pentru a învăța la timp cum să te protejezi și să te menții sănătos emoțional.
– folosirea instrumentelor de suport public (HelpLine cu specialist)
– rutină cu obiceiuri sănătoase
© Copyright 2022 DepreHUB
Comentarii recente